Patsiendi hoiak mängib haigusest paranemisel suurt rolli

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed põevad haigusi erinevalt, sest iga juhtumi puhul loeb ka arsti kompetents, haige üldine füüsiline seisund, tema stressitase, kui tõsine on haigus ja kas lähedased toetavad haiget, kuid kõige enam mõjutab haiget see, kuidas ta oma haigust mõistab ja mõtestab.

Keith Petrie ja John Weinman kirjutavad ajakirjas Current Directions in Psychological Science sellest, et patsiendi nägemus oma haigusest on otseselt seotud paranemisega, vahendab teadus.err.ee. Kui patsient mõistab oma haiguse olemust ja sümptomeid, siis mõjutab see hästi seda, kuidas ta ravi vastu võtab ja raviplaani täidab.

Teadlaste sõnul võib arst määrata suurepärase ravi ja panna täpse diagnoosi, kuid kui see ei käi kokku patsiendi nägemusega, ei jälgi ta tõenäoliselt ka ravi.

Ravi tulemusi parandaks see, kui arst räägiks rohkem patsiendiga, uuriks välja, kuidas ta diagnoosi ja raviplaani suhtub ning vajadusel selgitaks olukorda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles