Parim trenniliigutus, millega aju pärastlõunal taas käima tõmmata

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Just see on parim viis oma aju uimasest režiimist välja ning uuesti käima tõmmata!
Just see on parim viis oma aju uimasest režiimist välja ning uuesti käima tõmmata! Foto: Shutterstock

Pärastlõunane väsimus ja uimasus on asi, millega päris paljud inimesed iga päev rinda pistavad. Well+Good annab nõu, millise lihtsa trenniliigutuse abil oma aju uuesti käima tõmmata.

Treenimine teeb sinu ajule mitmekülgselt head ning üllataval kombel on just tantsimine see, mis ühtlasi aitab aju kognitiivse funktsiooniga. Enne tantsimisest lähemalt rääkimist tasub aga selgitada, miks aju ning mõttetegevus just praegu eriliselt mõjutatud on. «Me kõik kogeme praegu jätkuvat kroonilist stressi, sest meie füüsiline heaolu on ohus, meie päevane rutiin on vägagi häiritud ning lisaks muretsevad paljud jätkuvalt ka oma töö ning rahalise seisu pärast. See kõik omab mõju nii meie vaimsele kui füüsilisele tervisele,» selgitab neuroteadlane Nan Wise. 

Naise sõnul toob pidev stressis olemine kaasa selle, et su adrenaliininäärmed saadavad kehasse tavapärasest rohkem kortisooli ning stressihormoone, mis omakorda ammendab neid ning tekitab adrenaliiniväsimuse. «Adrenaliiniväsimuse sümptomiteks ongi udune aju, madal energiatase, kõrgendatud tõenäosus depressiivsuse või ärevuse tundmiseks. Lisaks veel igasugused teised füüsilised ja emotsionaalsed sümptomid, mis pidevast stressis olemisest välja löövad,» selgitab dr Wise.

Teadus aga väidab, et parim viis uduse ajuga võitlemiseks on üks improviseeritud tantsupidu. Uuringute kohaselt esitavad koreograafia tuumaks olevad liigutused, mis nõuavad sult korraga ootamatuid tegevusi ning reaktsioonikiirust, sinu ajule väljakutse, aidates kaasa uute neuroloogiliste ühenduste loomisele. 2019. aastal tehtud uuring näitas, et tantsupõhised trennid on üks paremaid mittefarmakoloogilisi lahendusi Alzheimerile. Lisaks leidsid nad, et sammude kordamisega kaasnes ka aju hallolluse tihenemine, mida seostatakse omakorda intelligentsiga. Teine uuring aastast 2018 leidis, et kolmekuuline tantsul põhinev kardiotreening parandas inimese kognitiivseid funtsioone, episoodilist mälu ning aju töökiirust.

«Tantsust lähtuvad treeningud on väga kasulikud nii kehale kui vaimule, sest need stimuleerivad meie kaasasündinud mängulisi instinkte, mida paljud täiskasvanud muidu endas alla suruvad,» selgitas dr. Wise. «Tantsuga mängimine ning oma keha rütmiliselt muusika taktis liigutamine kaasab korraga nii tantsija keha, vaimu kui ka aju ning selline trenn aitab võidelda stressi negatiivsete efektidega, põletab stressihormoone ning kutsub esile häid neurotransmittereid, mis edendavad heaolutunnet.»

Teiste sõnadega on parim viis oma aju uuesti käima tõmmata lemmikmuusika mängima panemine ning väike tantsupidu iseendaga!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles