Menuki «Söö, palveta, armasta» autor jagas suurepärast ärevuse maandamise tehnikat

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Elizabeth Gilbert oma raamatu põhjal vändatud filmi esilinastusel aastal 2010
Elizabeth Gilbert oma raamatu põhjal vändatud filmi esilinastusel aastal 2010 Foto: Antony Jones/UK Press/Press Association Images/Scanpix

Isegi siis, kui sul pole varem ärevusega probleeme olnud, võivad praegused olud kaasa tuua stressi ja pinge – oleme olukorras, milles on keeruline rahulikuks jääda. Seda olulisem on teada õigeid rahunemistehnikaid, mis aitavad fookuse hetkesse tagasi tuua.

Menukite «Söö, palveta, armasta», «Suur võluvägi» ja «Tüdrukute linn» autor Elizabeth Gilbert jagas eile oma Instagrami-kontol head tehnikat, mis aitab ärevushoogu vaigistada. Seda kutsutakse 5-4-3-2-1 praktikaks.

Kui avastad, et pea käib ringi ja mõtted kappavad ringi kui metsikud hobused, on oluline hetkesse tagasi tulla. Gilbert annab nõu: «Lõpeta selle tegemine, mida parasjagu teed, ja vaata enda ümber ringi. Märka viit asja, mida sa näed, nelja, mida kuuled, kolme, mida tunned, kahte, mille lõhna tunned ning üht, mille maitset tajud.»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dear Ones: A lovely soul named @tallienatt made this beautiful image of the 5-4-3-2-1 practice that I shared the other day, of how to take a pause in the midst of your anxious mind-spinning in order to ground yourself in the present moment. If you missed the video that I posted about this simple practice the other day, it’s still up on Instagram if you want to see it. Otherwise, the practice is simple: Stop whatever you are doing, whereever you are doing it, and look around where you are. Take note of five things that you can see, four things that you can hear, three things that you can feel, two things that you can smell, and one thing that you can taste. Taking a few minutes to do this a few times a day will quite literally return you to your senses. As somebody who is a lifelong expert on future-tripping and catastrophizing, this practice really works (for me, at least) to settle the nervous system and bring me back into the only reality that is confirmable: The one that is happening right now. And this moment right now is usually just fine. Or at the very least, this moment is usually a lot less traumatizing than the scary movie that is running in my imagination about the future. Thank you for making this, @tallienatt! Lots of love, everyone...

A post shared by Elizabeth Gilbert (@elizabeth_gilbert_writer) on

Gilbert ütleb, et kui seda tehnikat praktiseerida paar korda päevas, aitab see sõna otseses mõttes mõistusel püsida. «Ma olen eluaegne tuleviku üle paanitseja ja katastroofidele mõtleja, nii et minu jaoks töötab see praktika väga suurepäraselt, et närvisüsteemi rahustada ning tuua mind tagasi reaalsusesse, mis on tõendatav: sellesse, mis toimub praegu,» kinnitab autor. «Ja see moment, mis on praegu, on tavaliselt täiesti hea. Või vähemalt ei ole see moment nii traumeeriv kui see õudusfilm, mis mu tulevikukujutlustes jookseb.»

Gilbert tänab ka kasutajat @tallienatt, kes selle tehnika kaunilt paberile joonistas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles