Naised valetavad arstidele pidevalt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Perearsti, günekoloogi, hambaarsti või mõne teise spetsialisti külastamine hõlmab endas alati küsimusi, millele patsient peaks ausalt vastama. Portaali fitsugar.com hinnangul räägivad naised arstidele alati teatud määral valet.

«Ma ei ole suur jooja!»

Sa tead, et alkoholi joomine pole hea ning eriti kui see ei piirdu ühe kokteiliga. Ära valeta selle kohta, sest alkoholi liigtarbimine võib mõjutada ravimite toimet ja põhjustada mitmeid kõrvalmõjusid.

«Ma ei suitseta!»

Me kõike teame, et ei tohiks suitsetada ega vaja oma arstilt veel üht moraalijutlust? Või mõtled sa, et «ma suitsetan ainult siis, kui ma joon ja see pole mainimist väärt»? Tegelikult pole vahet, mida sa arstile ütled, sest kui ta sind läbi hakkab vaatama, saab ta suitsetamisharjumusele nagunii jälile.

Suitsetamine põhjustab enneaegset kortsude tekkimist, astmat ja kopsuvähki. Samuti suurendab see insuldiriski, eriti kui kasutate rasestumisvastaseid pille.

«Ma ei tarvita narkootikume!»

On loomulik, et sa ei taha tunnistada kanepi suitsetamist või seda, et tarbisid veel kangemat narkootikumi eelmisel kuul rock-kontserdil käies, sest keegi ei taha tunnistada seaduse rikkumist. Narkootikumid võivad mõjutada aga sinu tervist. Arst esitab neid küsimusi ainult selleks, et oskaks sind võimalikult hästi ravida.

«Ma seksin ainult turvaliselt!»

Sa ei taha arstile tunnistada, et sul on olnud juhuvahekordi ning iga kord sa kondoomi ei kasuta? Probleem on selles, et ebaturvalise seksiga võid saada endale igasuguseid suguhaigusi. Ole arstiga aus ja lase end kontrollida!

«Ma teen regulaarselt trenni.»

Iga päev vähemalt pool tundi trenni pole ainult neile, kes tahavad kaalu langetada. Igapäevane väike liigutamine muudab lihased tugevamaks, ennetab liigeshaigusi, tugevdab südant, võib alandada vererõhku ja riski haigestuda rinnavähki ning diabeeti. Niisiis – liiguta end tervise, mitte arstile pettumuse valmistamise pärast!

«Ma kasutan hambaniiti iga päev.»

Hambaniidiga hammaste puhastamine on igav ja tüütu, kuid oluline on teha seda regulaarselt, mitte ainult siis, kui popkorn on hammaste vahele kinni jäänud.

Erinevad uurimused on näidanud, et hambaniiti mitte kasutavatel inimestel on kõrgem risk igemehaigusteks, mis omakorda võib olla algeks palju tõsisematele haigustele. Sa ei saa oma arsti lollitada, sest niipea kui ta on su suhu vaadanud, jõuab ta su valele jälile.

«Ma võtan oma ravimeid täpselt teie ettekirjutuse järgi!»

Paljud naised ei võta oma ravimeid nii, nagu arst ette kirjutas, sest arvavad, et teavad ise paremini. Samuti jätavad nad manustamiskordi vahele või lõpetavad ravimite võtmise, sest ilmnevad ebameeldivad kõrvalmõjud.

Kui patsient ei ole tablette arsti ettekirjutuse järgi võtnud ning end paremini ka ei tunne, siis sageli ei taheta oma viga tunnistada. Parim nõuanne siinkohal on arstiga avameelselt rääkida, et jõuaksite mõlemaid pooli rahuldavale kokkuleppele. Ehk on olemas alternatiivsed ravimid, mis ei tekita nii tugevaid kõrvalmõjusid?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles