Paks kõht: sellepärast on kõhurasv ohtlik

Naine
Copy
Foto: Pexels

Ülemäärased kilod puusadel ja kõhul ohustavad tervist ka siis, kui kehamassiindeks on keskmine, näitab pikaajaline uuring.

Pekikiht puusadel ja kõhul võib eluiga lühendada, sest mitte ainult ülekaal, vaid ka rasvade jaotumine kehal mõjutab inimese tervist, näitab Euroopas tehtud pikaajaline uuring.

Saksa toitumisuuringute instituudi ja Londoni Imperial College'i teadlased vaatlesid ligi 360 000 eri Euroopa maadest pärit inimeste arengut  kümne aasta jooksul. 

Tulemus: mida suurem keskkoht, seda suurem oli katsealuse risk. Kui vööümbermõõt kasvas viie sentimeetri võtta, tõusis meeste suremus 17 ja naiste suremus 13 protsendi võrra. 

Kõhurasv: jaotumise küsimus

120 sentimeetri suuruse vööümbermõõduga meestel oli peaaegu kahekordne risk enneaegselt surra, võrreldes nende meestega, kelle vööümbermõõt jäi alla 80 sentimeetri. Naiste puhul oli kriitiline näit 100 sentimeetri juures. 

Teadlased selgitavad seost sellega, et kõhurasv on eriti ainevahetusaktiivne ja ergutab nii hormoonide kui põletikku soodustavate ühendite teket. Selle tulemuseks on kroonilised vaevused nagu südamehaigused või vähk. 

Ka kehamassiindeks (KMI) mängib oma osa. Kõige tervislikum KMI on meeste puhul 25,3 ja naistel 24,3. Siiski on väga oluline see, kuidas kilod on jaotatud. KMI ei ütle midagi selle kohta, kuidas on need jaotunud lihastesse ja rasv kehasse. 

Teadlased ütlevad, et kes tahab võimalikult kaua ja tervena elada, peaks tõstma oma päevast liikumiskoormust, vältima ülemäärast alkoholitarbimist ja parandama toitumist. 

Allikas: AP

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles