Terapeudid jagavad nõuandeid, kuidas nemad ise ärevusega toime tulevad

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Kes oskaks jagada paremaid nippe ärevusega toime tulemiseks kui terapeudid, kes on seda ebameeldivat tunnet ise kogenud?

1. Nad aktsepteerivad ärevustunnet

Kliiniline psühholoog Kevin Gilliland ütleb, et vahel on parim asi ärevustunde teadvustamine. «Kui ma leppisin teadmisega, et mul on väga aktiivne mõttemaailm, mis vahel segab mu uinumist ja perega aja veetmist, olen hakanud sellega paremini toime tulema,» räägib ta teadvustamise olulisusest. 

2. Nad peavad endale julgustava kõne

Gilliland räägib, et kui tunneb ärevustunnet lähenemas, peab ta endale julgustava kõne, kasutades lauseid «mitte praegu» ja «jah, sa suudad», mis aitavad stressorid eemale lükata ja käesolevale hetkele keskenduda. 

3. Nad hingavad sügavalt sisse ja välja

Sügav hingamine on parim lahendus kõigile ärevushäiretele. «Üks mu lemmiktegevusi ärevuse vastu on sügavalt hingamine, sest saad seda teha igal pool ja igal ajal,» selgitab Gilliland. Hingamine aitab ärevustunnet leevendada ja soosib rahulikku keskendumist. 

4. Nad kallistavad oma lemmikloomi

Psühhoterapeut Jennifer Musselman ütleb, et talle meeldib ärevatel hetkedel oma koera kallistada, sest see on rahustav. Kui sul on kodus karvane sõber, pole oluline kas koer või kass, proovi seda võimalust.

5. Nad juhivad tähelepanu kõrvale enda eest hoolitsemisega

Musselman räägib, et vahel meeldib talle ärevust leevendada jalutuskäigu ja muusika kuulamisega. Abiks on ka lavendliõliga kuuma vanni võtmine. Enda eest hoolitsemise rituaalid on kõigil erinevad, mis tähendab, et kõik asjad ei pruugi võrdselt töötada. Oluline on leida tegevus või luua rutiin, mis aitaks sul rahuneda, lõõgastuda ja värskendaks sind, vahendab HuffPost. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles