Lugeja kirjutab: vanade asjade vaimustus Tartu moodi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KutshiMutshi.
KutshiMutshi. Foto: Sille Annuk / Postimees

Viimasel ajal on nii ajakirjanduses kui ka mujal hakatud väärtustama ajastuhõngulisi riideid ja aksessuaare ning sageli lipsab siit ja sealt läbi üha suuremat populaarsust võitev sõna vintage. Sealjuures peatutakse aga kahetsusväärsel kombel üksnes Tallinna vintage-salongidel, kirjutab meile lugeja.
 

Omamoodi vanade asjade vaimustus on aga tabanud ka Tartut ning ka siia on tekkinud erinäolised poekesed, milles on tooted hoolega külastajate jaoks välja valitud.

Tõepoolest, vanade asjade vaimustus Tartus on nagu linn isegi teist nägu ja teistsuguse hingamisega, nii nagu erineb põline ülikoolilinn ka ise pealinnast.

Sellest tulenevalt ei keskendu Tartu pisut boheemlaslikud poekesed kallitele firmamärkidele, kuid omanäolisi ja kvaliteetseid asju, millel vanust poolt sajandit või ka enam, võib leida ka siit. 

Siinkohal tutvustaksingi kõigile taaskasutushuvilistele Tartu kolme kauplust, kus lisaks kasutatud rõivastele võib leida ka põnevaid käsitöö- ja disaintooteid ning oma koha on leidnud ka rõivaste uuskasutus.

KutshiMutshi ja Härra Aprilli (Küütri 2) ühiskauplus on võlumaa kõigile, kes hindavad iseloomuga rõivaid ja ehteid. Poes leidub nii ehtsaid vintage-rõivaid ja -aksessuaare kui ka nooruslikke T-särke, retuuse, kotte, mille autorid kuuluvad Tartu Kõrgema Kunstkooli ridadesse. 

Härra Aprilli ehtenurk peaks eriliselt sümpatiseerima kõigile, kes hinges harakad ning lugematute kõrvarõngapaaride näol on kindlasti tegemist Tartu parima valikuga.

Nutikat pealehakkamist on näha ka poe sisekujunduses, riiulite meisterdamisel on appi võetud üleliigsed tänavakivid, riided on riputatud lakke isemeisterdatud stangedele, mannekeeni ülesandeid täidab aga skulptuur, mis lähemal uurimisel osutub ühe maaliosakonna tudengi ülikooli lõputööks.

Salong Manna Couture ( Küüni 4) on eelkõige keskendunud pidulikele rõivastele. Selles äärmiselt naiselikus salongis on võimalik osta, lasta õmmelda või hoopistükkis laenutada sobiv pidurüü.

Vahvaks teenuseks on veel redisainimine, mis tähendab seda, et salongis on võimalik ka oma vanadele rõivastele uus elu sisse puhuda. Ka salongi Manna Couture atmosfäärist õhkub pidulikkust ja elegantsust. Kangarullid, hubased sohvad ja seinamaalid viivad paratamatult mõtted eelseisvatele peoõhtutele.

Romia (Õnne 43) paikneb kesklinnast veidike kaugemal, ühes Tartule nii iseloomulikus Karlova puumajas. Valikus on nii rõivad kui ka aksessuaarid, kuid eelkõige hiilgab Romia oma portselani ja keraamika valiku poolest.

Seega on Romia näol tegemist poekesega, mida tasub külastada enne eelseisvaid pikki talveõhtuid, soetamaks endale mõni kaunis teeserviis. Ka Romia ise on õdusalt kodune, meenutades oma seinu katvate vanade fotode, pitsist laualinade ja nipsasjadega pigem möödunud aegadest puutumata jäänud elutuba.

Lisaks sellele on Tartu vanadele asjadele keskenduvatel poodidel täita ka sotsiaalne aspekt. KutshiMutshis ja Härra Aprillis on toimunud «Nobedate näppude töötoad», kus kõigile soovijatele on jagatud ehtevalmistamisõpetust. 

Romias leiab aegajalt aset aga juba traditsiooniks kujunenud «Pohvik», kus kõiki ostjejaid ka muusikaliste elamustega rõõmustatakse. 

Seega võib öelda, et vanade asjade huvilised ei pea ilmtingimata seadma samme pealinna - üht-teist huvitavat leiab nii Tartust kui ka teistest Eestimaa paikadest.

Kirjuta ja võida auhindu! Hea lugeja, kui Sul on mõnel olulisel teemal mõtteid, mida soovid teistega jagada, või on jutustada oma lugu, siis ootame seda aadressil naine@postimees.ee. Kirjutajaid premeerime erinevate iluauhindadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles