Beebiparfüümist vabalt vanduvate lasteni: 7 veidrat viisi, kuidas Hispaania vanemad oma lapsi kasvatavad

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kui sa kolid võõrasse riiki, koged sa tõenäoliselt niigi kultuurišokki, kuid üks selgemaid viise, kuidas teise rahva erinevust aduda, on jälgida seda, kuidas nad oma lapsi kasvatavad.

The Local on kokku pannud nimekirja veidratest kommetest, mis on Hispaania lapsevanematel.

Hispaania beebitüdrukutele tehakse kõrvaaugud

Hispaanias augustatakse beebide kõrvad enne, kui nad on jõudnud haiglast pärast sündimist koju saada. Need vanemad, kes otsustavad mitte lasta oma beebide kõrvanibusid nõelaga läbistada, peavad aga igavesest ajast igavesti pidevalt teavitama, et nende laps on tüdruk – roosasse riietamisest selles riigis lihtsalt ei piisa.

Hispaania lapsed lähevad magama, kuidas jumal juhatab

Põhja-Euroopa lapsevanemad on kohati üliranged magamaminekurutiini osas – kell 19.30 vanniaeg, kell 20.00 unejutt, tuled kustu 20.30 – et nad saaksid nautida täiskasvanutele mõeldud aega või isegi kutsuda lapsehoidja ja veeta õhtu väljas. Hispaanias aga sellised harjumused puuduvad – lapsed on hilisööni üleval ning käivad vanematega restoranides kaasas. Vanemad naudivad sõprade seltskonda, lapsed jooksevad samal ajal soojas suveöös terrassil ringi. Pole ka haruldane vaatepilt, kui mõni väsinum põngerjas on end lärmakas baaris toolile kerra tõmmanud.

Hispaania lapsed vannuvad kui voorimehed

Ei maksa olla šokeeritud, kui kuuled Hispaania lapsi vandumas – Hispaania keeles on vandumine märksa loomulikum osa igapäevakeelest ning ei ole märgiks halvast kasvatusest.

Lapsed kannavad pidevalt «pühapäevarõivaid»

Õed-vennad kannavad sageli omavahel sobivaid kostüüme ning üldse sobib uhkelt riietumiseks iga sündmus: jalutuskäik pargis, lõunasöök restoranis... Üleriietumise tõttu võib ka kümnekraadise jahedaga näha tänaval lapsi, kes on valmis suusamägedesse minema ning lõõmavas palavuses ei ole just tavaline vaatepilt, kui mõni laps paljajalu ringi lippab.

Hispaania lapsed võivad mängida ilutulestikuga

Kui meil ei müüda rakette ja ilutulestikke lastele, siis Hispaania laste hulgas paistab olevat linnaväljakutel paugutamine igapäevane meelelahutus.

Suved veedetakse vanaema ja vanaisaga

Koolivaheaeg on pikk, vanemad peavad aga töötama. Seega veedavad Hispaania lapsed meie omadele sarnaselt suvel vähemalt kaks nädalat järjest vanavanemate hoole all, paljud neist käivad suvel pikkades laagrites.

Beebid kannavad parfüümi

Mingil veidral põhjusel on hispaanlased vaimustuses beebiparfüümist – üks Hispaanias beebipidu pidanud ameeriklane oli šokeeritud, kui ei saanud kingituseks mitte ühe, isegi mitte kaks, vaid suisa kolm erinevat beebiparfüümi. Sest milline lapsevanem ei tahaks varjata seda mõnusat vastsündinuhõngu?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles