Milline on kõige tõhusam harjutus kõhulihaste treenimiseks?

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kui sa arvad, et istesse tõus on kõige kiirem tee kõhulihasteni, siis Harvardi raviarstidel on sulle uudis: see klassikaline harjutus ei ole nii efektiivne kui tundub. 

Selmet teha istesse tõusu, soovitavad Harvardi teadlased teha hoopis planku. See tähendab seda, et sa hoiad ennast käte ja jalgade peal kätekõverduste algasendis.

Plankasendis töötavad korraga eesmised, tagumised ja külgmised kõhulihased, mistõttu see on palju tõhusam kui tavaline istesse tõus. Kui sa tahad, et su keskkoht oleks tugev, siis peaksid tegema just planku. «Istesse tõus tugevdab ainult väikest osa. Dünaamiline kõhulihaste harjutus tugevdab kerelihaseid, mida sa igapäevaselt kasutad,» kirjutavad Harvardi teadlased.

Plankasendi jaoks ei ole sul tarvis lisavarustust ja seda saab teha põhimõtteliselt igal pool. Su käed peaksid olema küünarnukist kõverdatud ja täpselt õlgade all, jalad puusade laiuselt ning kogu keha peaks moodustama pika sirge. Pinguta oma kõhulihaseid ja hoia asendit esialgu minuti. Kui oled tugevam ja treenitud võib proovida tõugata ennast kätele ja siis jälle küünarnukkidele, aga nii, et su keha ei liiguks ühelt küljelt teisele, vaid oleks ikka üks sirge pealaest kandadeni, vahendab Business Insider.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles