Kui teadlikud on tantsijad emotsioonide mõjust oma kehale?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsija.
Tantsija. Foto: SCANPIX

Kalifornia Berkeley ülikooli teadlased kontrollisid eksperimentaalsel meetodil, kui hästi suudavad elukutselised tantsijad ja kogenud mediteerijad tuvastada ja jälgida oma kehas toimuvaid emotsioonidega kaasnevaid füüsilisi muutusi.

«Me kõik kõneleme emotsioonidest, nagu need oleks meie kehaga lähedalt seotud – ütleme kurbuse kohta «südamevalu» ja oleme nii vihased, et «veresooned lõhkevad»,» ütles artikli üks autoreist Robert Levenson, vahendas teadus.err.ee.

«Meie soov oli täpselt mõõta, kui lähedane see side on, ning me leidsime, et mediteerijail on keha ja emotsioonide vaheline ühendus tugevam,» lisas uurija.

Professionaalsele tantsijakarjäärile eelnenud pikki aastaid kestnud treeningutel õpitakse kontrollima oma lihaseid ja rühti ning jälgima oma keha asendit, mis aga Levensoni sõnul ühendusi keha, vaimu ja emotsioonide vahele juurde ei tekita.

Teadlased väidavad uuringu põhjal, et vipassana meditatsioon, mille käigus keskendutakse sisemiste kehaliste aistingute tajumisele, hingamise kontrollimisele ja keha lõdvestamisele, treenib inimest paremini oma keha tunnetama, mistõttu mediteerijate tulemused olid ülejäänud gruppidest – tantsijatest ja mõõdukalt aktiivse eluviisiga täiskasvanutest – oluliselt erinevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles