Teed trenni, aga tulemusi ei näe? Proovi neid asju

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kui su eesmärk on kaalust alla võtta või lihasmassi suurendada, siis see võib olla üsna stressirohke, kui sa veedad tunde jõusaalis, aga tulemust ei ole. 

Inimeste ootused treeningu tulemustele on erinevad, sest kõigil ongi erinevad põhjused, miks trenni tehakse. Tavaliselt soovitakse parendada tervist, võtta kaalust alla või suurendada lihasmassi. Loomulikult on erinevaid põhjuseid veel, aga kõige tavalisemad on viimased kaks. Samas on motivatsioon kerge kaduma, kui pärast tunde ja päevi jõusaalis ei paista tulemusi veel kuskilt.

Siin on mõned asjad, mida inimesed teevad, et seisakust üle saada ja viimaks ometi tulemusi näha.

  1. Uni peab olema üks prioriteetidest. Esiteks mõjutab vähene uni inimese isusid ja teiseks aeglustub ainevahetus. Kui sa ei ole piisavalt puhanud, siis sul lihtsalt ei ole piisavalt energiat, et trenni teha. Soovitame jätta nutiseadmed magamistoast välja, mitte juua kohvi pärast kella kahte päeval ja harjutada ennast minema varakult magama.
  2. Proovi midagi täiesti teistsugust. Kui su keha harjub ühtede liigutustega ära, siis sa ei arene enam. Mida enam sa ennast mugavusstoonist välja surud, seda suuremaks väljakutseks on see sinu kehale.
  3. Tee oma praegusesse rutiini väikeseid, aga mõjusaid muudatusi. Näiteks võta suuremad raskused, lisa kiirust või tee trenni kauem. Tee üks väike muudatus ja su trenn on hoopis teistsugune. Samas ära tee nii, et sa võtad suuremad raskused ja lisad ka korduseid, sellel ei ole mõtet. Pigem väiksed sammud.
  4. Võta aktiivseid puhkepäevi. See tähendab seda, et sa ei lähe trenni, aga oled ikkagi liikumises. Mine kergele sörkjooksule, kõnni või tee joogat – kõik see on aktiivne puhkus.
  5. Hoidu valmistoidust. Toitumine on number üks asi, kui sa tahad kaalust alla võtta või oma keha muuta. Edukuse võti peitub toitumises. Kõige parem on see, kui sa ise endale süüa valmistad. Kõige lihtsam on süüa võimalikult palju juurvilju ja kerget valku. Põhimõtteliselt on oluline, et see toit, mida sa sööd, on päris toit, mis tuleb maa seest mitte pakendist.
  6. Kontrolli oma toidukoguseid. See on üks keerulisemaid asju, aga tasub kindlasti vaadata, kas sa sööd piisavalt või liiga palju.
  7. Vaata, et su toit oleks tasakaalus. Proovi nii, et viis esimest nädalapäeva sööd sa korralikult ja tervislikult ning viimased kaks päeva lubad endale asju, mida sa muidu ei sööks. Nii hoiad sa ennast lihtsalt libastumise eest, sest ekstreemsed keelud ei toimi kunagi.
  8. Tee vähem trenni. See kõlab veidralt, aga üleväsimus on tõsine oht su kehale. Kui sa käid iga päev jõusaalis, siis su keha ei saa vahepeal üldse puhata. Võta pigem päev vabaks ja vaata, kui palju sul on energiat nüüd järgmisesse trenni minna.
  9. Lõbutse. Kui sa leiad endale trenni, mis sulle päriselt meeldib, siis see annab sulle palju rohkem, kui sa oskad arvata, vahendab Self Magazine.   
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles