Kuus märki, et su keha vajab rohkem valku

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Francesco Perre / Panthermedia / Scanpix

Valgupuuduse korral kannatab terve keha – juustest lihasteni. Seega on väga oluline, et inimene saaks igapäevaselt piisava koguse valku.

Inimese keha vajab valku peaaegu kõige jaoks alates lihastest ja luudest kuni juusteni välja. Arenenud maades ei ole tavaliselt valgupuudusega probleeme, vaid juhul, kui inimene piirab ennast või on haige, võib tekkida valgudefitsiit. Ka mõned taimetoitlased ja veganid on ohus, kui nad ei söö piisavalt taimset valku. Siin on mõned märgid, mis viitavad sellele, et sul on selle olulise aine puudus, vahendab Self.

  1. Sul on pidev lihaisu. Kui sa ei tarbi piisavalt valku, siis su keha ilmselt nõuab seda ja seetõttu tekivad kohati imelikud isud.
  2. Sul on suurenenud magusaisu. Valk ja rasvad seeduvad aeglasemini kui süsivesikud. Kui sööd liha, milles pole piisavalt valku, aga mis sisaldab süsivesikuid, tekib hetkeline energia tõus ja pärast seda kohe järsk veresuhkru langus. Sellisel hetkel tahad eriti midagi magusat. Tegelikult peaks sööma süsivesikuid koos valguga, et seedimine oleks aeglasem ja stabiilsem.
  3. Su juuksed hõrenevad. Juuksed ongi põhimõtteliselt valgust tehtud. Kui sa ei söö järjepidevalt piisavalt valku, hakkavad juuksed hõrenema ja võivad isegi välja langeda. See on nii, sest keha kasutab saadud vähest valku eluliselt olulisemates kohtades.
  4. Su küüned ja nahk on haprad. Küünte kasvamiseks on vaja valku, vastasel korral muutuvad küüned nõrgaks ja kipuvad murduma. Nahk võib muutuda karedaks, nõrgaks ja võib tekkida lööve.
  5. Sa oled tihti haige. Valk aitab hoida immuunsüsteemi tugevana.
  6. Sa tunned ennast nõrga ja väsinuna. Sellest ei juhtu midagi, kui sa ühel päeval ei saa piisavalt valku, aga muidu sööd korralikult. Kuid kui keha on pidevas valgupuuduses, võib see kahjustada lihaseid ja kokkuvõttes tunned ennast nõrga ja väsinuna. Muidugi tuleks sellisel juhul üle vaadata kogu režiim. Kas magad piisavalt? Kas sind vaevab stress? Alati on kõige kindlam pidada nõu arstiga. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles