/nginx/o/2016/11/14/6072703t1h0a12.jpg)
Kõigile tuntud soovitus on, et süüa tuleb aeglaselt. Kuid oluline on, et see aitab ka saleneda. Selleks on mitu veenvat põhjust, selgitab Figuurisõprade peakonsultant Mai Maser.
Kõigile tuntud soovitus on, et süüa tuleb aeglaselt. Kuid oluline on, et see aitab ka saleneda. Selleks on mitu veenvat põhjust, selgitab Figuurisõprade peakonsultant Mai Maser.
Võtmekomponendiks on piisav süljeeritus, sülje hulk ja koostis, millest saab alguse seedimine. Sülg on vajalik toidu niisutamiseks, et hõlbustada neelamist, samuti see võtab osa eelkõige süsivesikute seedimisest, kuid vähesel määral ka rasvade seedimisest.
Sülje koostis muutub tingitult söödavast toidust, kuid põhiliselt on leelisene, pH 7...8. Temas olev bikarbonaat moodustab tähtsaima puhverkomponendi, mis kindlustab seedimise alustamiseks vajaliku happe-aluse tasakaalu. Mida rohkem sülge, seda suurem on sülje puhverdusvõime ja hapete kõrvalmõju on väiksem.
Süljes on erinevas koguses kaltsiumi, fosfaati, fluori, naatriumi, magneesiumi ja kloriide. Joodi kogus (tavaliselt kõrgem kui plasmas) on suuresti kõikuv sõltudes söögi-joogiga saadavatest joodi kogustest. Orgaanilised koostisosad on ensüümid, milledest amülaas on süsivesikuid lõhustav ensüüm ja lingvaallipaas lõhustab rasvu. Sülg koosneb 98 protsendi ulatuses veest, lisaks mukopolüsahhariididest, ensüümidest ja elektrolüütidest. Päevas produtseeritakse sülge erinevas hulgas - 350 ml kuni 1,5 liitrit. Pidevalt on suu limaskestal kokku ainult umbes 0,5 ml.
Soovitused edukaks kaalulangetamiseks: