Meestele: kuidas vananeda tervislikult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Me kõik jääme vanaks, see on fakt. Kuid kuidas vananeda nii, et tervis püsiks korras? Meie jaoks on vajalik täisväärtuslik elu ning selleks on Canoe.com pannud just meestele kokku viis nõuannet, mida järgides on võimalik vananeda nii, et vanusenumber ei mängiks tervise seisukohalt suurt rolli.

1. Hoia kontakti.

Suhtlemine on tervisliku vananemise juures üks olulisemaid aspekte, mis aitab toime tulla elumuutustega. Vanemad inimesed, kes on pidevas suhtluses teistega, elavad kauem kui endasse tõmbunud vanurid. Jää lähedaseks oma sõprade ja perega ning elad palju õnnelikumat, täisväärtuslikumat elu.

2. Tee regulaarselt trenni.

Füüsiline tegevus on kasulik nii füüsilises, vaimses kui ka sotsiaalses mõttes. Trenn aitab jõuda tervisliku normaalkaaluni, mis vähendab terviseriskide ohtu. Kõige kergemateks igapäevasteks treeninguteks on kiirkõnd ja ujumine. Jooga on samuti üks viisidest, kuidas pikendada oma eluiga.

3. Toitu tervislikult.

Vananedes vajame me vähem kaloreid, kuid rohkem toitaineid, et oma tervist kaitsta. Tervislik toitumine vähendab krooniliste haiguste riski ja edendab elukvaliteeti. Vähenda alkoholitarbimist ning vaheta süsivesikurikkad vahepalad puuviljade vastu välja.

4. Jäta suitsetamine maha.

Suitsetamine on seotud paljude krooniliste haigustega, ka impotentsusega. Jättes selle halva harjumuse seljataha, on oht haigestuda väiksem ning elukvaliteet tõuseb loetud kuude jooksul märgatavalt. Tuleb meelde jätta, et kunagi pole liiga hilja suitsetamisest loobumiseks.

5. Käi regulaarselt kontrollis.

Meestel on kombeks arsti juures käimata jätta. Keha aga pole haiguste vastu immuunne. Arsti juures kontrollis käimine võib aidata haigustele varakult järele jõuda. Mida varem haigus avastatakse, seda kergem on seda ka ravida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles