Veidraimad asjad, mida inimesed magades teevad

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Me kõik oleme kuulnud uneskäimisest ning ehk oled sinagi itsitanud, kui su partner keset ööd segast juttu hakkab ajama, aga on olemas veel veidramaid asju, mida inimesed magades teevad.

Aol.com kogus kokku kõige imelikumad unehäired, millest mõned on suisa kõhedad.

1. Unes söömine. Öine magavas olekus söömine on unehäire, mille all kannatajad tõusevad voodist, kõnnivad kööki ja söövad. Sageli ei mäleta nad ise sellest midagi ning avastavad tehtu alles hommikul köögis valitseva segaduse järgi.

2. Unenägude etendamine. Tegemist on REM-faasis ette tuleva unehäirega, mil inimesed mängivad füüsiliselt nähtavaid unesid läbi, rahmeldades, liigutades või isegi voodist püsti tõustes. Nende uned on nii ärksad ja tõelised, et kuigi REM-unes on tavaliselt liikumine piiratud, siis nende inimeste puhul veab keha alt ja hakkab tegutsema.

3. Hallutsinatsioonid. Inimesed kogevad nii võimsaid visuaalseid, auditoorseid, kompimis- või haistmismeele hallutsinatsioone, et nad ei suuda eristada, kas tegu on une või reaalsusega. Enamasti saabuvad «viirastused» vahetult enne unne vajumist ning on seotud uneparalüüsi ja hirmutundega. Nii võivad mõned inimesed panna selle häire sümptomid hoopis näiteks kummituste arvele.

4. Uneseks. Seda kutsutakse ka seksomniaks ning see on parasomnia üks alaliike. Selle häire all kannatajad võtavad ette seksuaalakte kas partneri või iseendaga, kuid tegelikult nad magavad. Sagedamini kiusab see konditsioon neid, kellel on juba teisigi unehäireid või kes võtavad medikamente.

5. Unes kirjutamine. Tuleb välja, et aina enam inimesi saadavad magades tekstisõnumeid, kuigi nende sisu on hommikul üle lugedes mõistetamatu. Neuroloog dr Kristie Anderson ütles BBC-le, et on üsna tavaline, et inimesed kipuvad magades kordama neid tegevusi, mida nad päeva jooksul pidevalt teevad.

6. Plahvatava pea sündroom. Sa hakkad magama jääma, aga ühtäkki kuuled sa võimsat plahvatust. Ka see on parasomnia nähtus ning heli, mida kirjeldatakse kui kõuekärgatust või pommi plahvatamist, on nii reaalne, et sulle tundub – seda pidid nüüd küll kõik kuulma. Tegelikult kõlas see vaid sinu peas. Selgitust sellele nähtusele veel pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles