Vaata, kui palju peaks su laps tegelikult magama

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Vanemad, kes on oma teismeliste laste peale pahased, et need nädalavahetusel poole lõunani magavad, peaksid oma käitumise üle järele mõtlema. Kui laps läheb magama pärast südaööd, on kella 8ne äratus hommikul tema jaoks liiga vara.

Uuringud on näidanud, et kui lapsed panna nädal aega järjest igal õhtul tund aega varem magama kui tavaliselt, ärrituvad nad vähem ja suudavad paremini keskenduda. Korralik uni on eriti oluline väikelastele, kes peaksid magama minema enne kella kümmet õhtul. Tänu sellele paranevad nende motoorsed, keelelised ja sotsiaalsed oskused, edastab Good Housekeeping.

Väljaandes Journal of Clinical Sleep Medicine avaldati uus uuring, mis toob selgelt välja, kui palju teatud vanuses lapsed peavad magama, et unepuudus ei kahjustaks nende arengut. 

Kui vastsündinud beebidel võib unevajadus suuresti erineda, siis alates neljandast elukuust on juba selgem, kui palju peaks laps ööune ja lõunauinakute kokku liitmisel ööpäevas magada saama.

Imikud 4-12 kuud: 12-16 h

Lapsed 1-2 aastat: 11-14 h

Lapsed 3-5 aastat: 10-13 h

Lapsed 6-12 aastat: 9-12 h

Teismelised 13-18 aastat: 8-10 h

«Me peaks üle saama arvamusest, et uni on laiskvorstidele,» kommenteeris tulemusi uuringu autor doktor Lee Brooks. «See on päeva ajal normaalseks hakkama saamiseks väga oluline… Me peame sellest lugu pidama.»

Selleks, et laps saaks korralikult magada, tuleb sisse harjutada püsiv magamamineku rutiin. Umbes pool tundi enne uneaega tuleks televiisor ja kõik elektroonilised seadmed välja lülitada. Kui see on keeruline, ära hoia televiisorit, mängukonsoole ja nutiseadmed laste toas. Telefonid võiks lastelt õhtuti kokku korjata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles