Põhjused, miks jooksusõber ei pea kartma klaasikest külma õlut

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ei, härra, te saite valesti aru.
Ei, härra, te saite valesti aru. Foto: Vida Press

Pea kõik jooksjad on nõus, et õlu pole teab mis «tervisejook», kuid pärast pikka jooksu maitseb külm õlu eriti hästi. Mõõdukalt tarbides ei ole see ka tervisele ohtlik ei pärast jooksu ega jooksuvabal päeval.

Kindel on see, et õlut ei tohi juua enne jooksmist, kuid pärast seda võib lahja õlu (mille alkoholiprotsent jääb alla 4,6) taastada organismi vedelikuvarusid, sest see sisaldab palju vett. Lisaks on õlles valke ja ohtralt süsivesikuid, kirjutab Runners World.

Südametervisest rääkides kiidetakse tihti punast veini, mis võib alandada kolesterooli taset. Üks põhjus, miks vein meile niimoodi mõjub, peitub selle etanooli sisalduses. Sama on olemas ka õlles, mis tähendab, et õlu võib samuti alandada halva kolesterooli taset ja tõsta hea kolesterooli taset. Sõltuvalt tootjast ja õllesordist sisaldab see ka erineval määral lahustuvaid kiudaineid, millel on  positiivne mõju lipiidide profiilile.

Õlle mõõdukat tarbimist (tähelepanu sõnal «mõõdukal») on seostatud ka sapikivide esinemissageduse vähenemisega, teise tüübi diabeedi väiksema riskiga ja vananedes parema kognitiivse funktsiooniga. Seejuures mõõdukaks tarbimiseks peetakse naiste puhul üht väikest õlut ja meestel kahte väikest õlut päevas.

Võrreldes teiste alkohoolsete jookidega on õllel positiivne mõju meestele, sest vähendab neil neerukivide tekkeriski. Peamiselt tõenäoliselt seetõttu, et õllejoomine aitab vältida vedelikupuudust, kui mehel pole harjumust piisavalt vett juua. 

Kui õllejoomisele veelgi vabandusi otsida, siis võib märkida, et selles on suur ränisisaldus, mis tuleb kasuks luudele. Pealegi on selles palju B-vitamiine, täpsemalt foolhapet, niatsiini, riboflaviini, B6-vitamiini, pantoteenhapet ja B12-vitamiini. Üldiselt on nii, et mida rohkem on õlles linnast, seda rohkem B-vitamiine see sisaldab. 

Kokkuvõtteks ei ole mõtet põdeda, kui jood aeg-ajalt natuke õlut ja ei lähe sellega liiale. Kuna selles on toitaineid ja vitamiine, sobib õlu ka jooksja toidulauale. Jäta vaid meelde, et kahju ei tee see ainult mõõdukas koguses ja kindlasti ei tohi alkoholi tarbida enne treeningut või siis, kui see on mõnel muul põhjusel vastunäidustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles