Dieedipidamisel tuleks keskenduda väikestele edusammudele

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sinu uue aasta lubaduste hulka kuulub ka salenemine, suudad asjatundjate sõnul kõige tõenäolisemalt edu saavutada siis, kui jagad oma suure eesmärgi väiksemateks osadeks, millega saad iga päev tegelda, vahendab kliinik.ee.

«Kaalunumbrile keskendumise asemel püüa leida muid märke, mis viitavad kordaminekutele,» ütles Houstonis asuva metodistide haigla kaalujälgimiskeskuse psühhoterapeut Stefanie C. Barthmare.

Sihi seadmisel võta aega visualiseerimiseks: kujuta ette, milline näed välja siis, kui oled saavutanud soovitud kaalunumbri. Näiteks võid võtta eesmärgiks osaleda mõnes tegevuses või vähendada oma suurusnumbrit.

Järgmise sammuna jaota eesmärk väiksemateks osadeks ja lõpeta järk-järgult nende toitude tarbimine, mis teile kasuks ei tule, soovitab HealthDay News.

«Esimesel nädalal võid vähendada päevast karastusjookide kogust kolmelt ühele ja järgmisel nädalal jätta võileiva peale juustu panemata,» selgitas Barthmare.

«Kuid seejuures pea meeles, et kõigest loobumine ei too kunagi häid tulemusi. Kui suudad lahti saada ühest harjumusest, mis tõenäoliselt kaalutõusule kaasa aitab, siis oled juba teatud edu saavutanud. Sellised edusammud ja neist johtuv heaolutunne annavad sulle jõudu edasi liikuda ja lõppkokkuvõttes ka sihile jõuda.»

Barthmare märkis, et päevapealt kõigist ebatervislikest toitudest loobudes suudetakse vastu pidada ehk mõned päevad või nädalad. Ent hakates seejärel mõtlema, kui ahistav see on, pöördutakse suure tõenäosusega tagasi vanade toitumisharjumuste juurde ja võetakse veelgi enam kaalus juurde.

«Väikesed muudatused ei tundu koormavatena ja hoiavad sind kaalukaotuse kursil – nii pead kinni ka oma uusaastalubadusest.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles