Kinkekoti võib ka ise õmmelda

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihtne isevalmistatud kinekott.
Lihtne isevalmistatud kinekott. Foto: naine.postimees.ee

Väiksemad viimase hetke kingid, näiteks ise valmistatud piparkoogid, jõulujook või küünal, on mugav pista kinkekotti. Kui koju on jäänud seisma kangatükke, millega muid plaane ei ole, võiksid just need sobida omanäolise kingipakendi kokkuõmblemiseks.

Tallinna I Internaatkoolis läbi viidud kehakoorijate valmistamise koolituse lõpetuseks pisteti kõik hõrgud kodusel teel segatud kehamäärded dekoreeritud purki, mis omakorda pakiti linasest riidest kotikesse.

Selliseid kotikesi on lihtne valmistada, kui veidigi õmblemisega tegeldud ja kui majapidamises õmblusmasin ka olemas: küljed kokku õmmelda, servad-siseküljed overlok- või siksak-õmblusega viimistleda, pael kinnitada ja ongi kinkekott valmis.

Materjali valikul tuleb appi taaskasutus

Kui hakata kinkekoti jaoks eraldi kangast ostma, siis selline valmistamine ei pruugi tulla odavam kui valmispakendi ostmine, ehkki riidest kottide taaskasutus on omakorda tõenäolisem kui paberist pakendite oma. Kui teha aga korraga mitu pakendit, võib see olla ka soodsam.

Tallinna I Internaatkooli kodunduse õpetaja Ingrid Astok kasutas tugevamat sorti linast kangast ning kaunistas riide enne kotiks kokkuõmblemist mustrilise õmblusega, mida tema sõnul leidub tänapäeval igal masinal mõni.

Käsitööhuviline Terje Võrk soovitas, et taolise koti valmistamiseks võib ette võtta ka mõne (jõulu)lina, mis tervikuna on kaotanud oma algse sära, ent mis sobiks oma uut elu elama värvika kinkekotina.

Minul leidus kodus põlvest põlve edasi antud pehmemat sorti tikkimisriie, millele otsustasin värvi anda eri värviliste niitide ja erksa paelaga. Erinevalt Ingridi kasutatud kangast oli see materjal rohkem hargnev ja vajas viimistlust ka ülemisest servast. Pärast esimest-teist kotti läks tegemine juba väga kiirelt.

Kinkekoti dekoreerimine

Lisaks õmblusega kaunistamisele tegi Ingrid Astok kinkekottidele lehetrüki. Selleks kandis ta kangakindla värvi lehele ning lehe omakorda kotile, rullides selle üle kuivatuspaberiga (majapidamis- või tualettpaber) ning seejärel veidi kuivada lastes. Lehe võib ääristada omakorda kuldse gutta värviga.

Kel aega ja tahtmist rohkem, võib kotile ka käsitsi tikkida ja väikseid pärleidki külge õmmelda. Et kõik vajalik kotis püsiks, on soovitatav siduda kinkekoti külge pael. Paela külge saab omakorda pista väikse kaardikese, kuhu auk sisse tehtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles