15 nippi, kuidas terve päeva olla töökas ja keskendunud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vahel tuleb ette päevi, mil tööle on veidi raskem keskenduda. Põhjuseks võib olla väsimus, motivatsiooni puudumine või sootuks midagi muud. Kui keskendumine on häiritud, siis see mõjutab ka töökust ega töö kaasa edu. 

Teadlased on aga kindlaks teinud 15 kasulikku nippi, kuidas terve päeva vältel olla töökas ja keskendunud, kirjutab Business Insider.

1. Ära tegele mitme asjaga korraga. Uurimused on näidanud, et inimesed, kes teevad mitut asja korraga, ei suuda kuigi hästi keskenduda.

2. Mediteeri. Mediteerimine eeldab suurt keskendumisvõimet ja selle treenimine tuleb sulle igatahes kasuks. Üks uurimus näiteks paljastas, et kui mediteerida neljal päeval umbes 20 minutit, siis paranevad ka töötulemused.

3. Tee regulaarselt trenni. Treening pole kasulik ja vajalik ainult kehale, see on ääretult oluline ka aju jaoks. Teadlased on kindlaks teinud, et regulaarne trenn mõjub hästi mälule ja aitab paremini keskenduda.

4. Koosta nimekirju. Pane kirja kõik asjad, mida pead enne kindlat tähtaega ära tegema. Sel viisil saad ülevaate, mida sul veel teha on tarvis ja saad tegevused tähtsuse järjekorda seada.

5. Tarbi väheses koguses kofeiini. Kui oled uimane, võta tassike kohvi või muud jooki, mis sisaldaks kofeiini. Uurimused on näidanud, et väike kogus kofeiini võib keskendumisvõimet parandada.

6. Tee pause. Võib-olla oled lugenud või kuulnud, et kassivideote vaatamine YouTube'ist tõstab töökust. See on osaliselt tõsi. Töökusele mõjub hästi see, kui teed tööpäeva vältel pause, mille ajal saab keha veidi puhata.

7. Ära võta tööd koju kaasa. Eksperdid soovitavad tööasjad ja -mõtted tööle jätta ning pärast tööpäeva lõppu «lülitada end välja». Tööasjadele võid uuesti mõelda alles järgmise tööpäeva alguses.

8. Treeni oma aju keskenduma. Aju on lihas ja mõned uurimused on paljastanud, et ajutreeningust võib palju abi olla neile, kel on raske keskenduda. Probleem on aga selles, et teadlased pole kindlaks teinud, millistest harjutustest on kõige rohkem kasu ja kui kaua need toimivad. 

9. Ürita leida vaikne koht. Taustamüra (liiklus, lapsed jms) võib suurendada stressihormooni kortisooli tootmist. Kui kortisooli tase on liiga kõrge, siis see ei lase keskenduda. Teadlased on leidnud, et mida rohkem on meie igapäevaelus häirivat taustamüra, seda tugevamalt hakkab keha sellele reageerima.

10. Vaata paar minutit kaugusesse. Enamik meist veedab päevas üsna mitu tundi arvutiekraani vaadates, kuid vahepeal tuleks lasta silmadel puhata ja vaadata kaugusesse. Eksperdid soovitavad kaugusesse vaadata iga 20 minuti järel.

11. Maga öösel korralikult. Kui sind painab unepuudus, siis on sul raske ka päeva ajal keskenduda. Öösel tuleks magada vähemalt 7-8 tundi.

12. Kui võimalik, lülita internet välja. Internet võib ahvatleda sind mitme muu asjaga tegelema, seega on palju lihtsam töötada ilma selleta. Sa ei pea ju e-kirjadele kohe vastama ega pidevalt kättesaadav olema. Kui vähegi võimalik, lülita internet välja.

13. Leia õige tööpaik. Kui sul on selline töö, et sa ei pea kogu aeg kontoris käima, siis leia kontorist väljaspool omale kindel tööpaik. See võiks olla pigem vaikne ja rahulik koht, kus miski sind ei sega.

14. Ära pelga igavust. Kui oled harjunud näiteks teleri vaatamise ajal oma e-kirju kontrollima või vaatad telefoni abil, mis sotsiaalmeedias toimub, siis lõpeta see kohe. Keskendu ühele asjale korraga ja ära karda seda, kui sind painab kerge igavustunne.

15. Pühenda tööülesannetele konkreetne aeg. Selleks, et töö saaks tehtud kiirelt ja korralikult, sea sisse kindlad kellaajad, millal sa midagi teed. See vajab veidi harjumist, kuid lõpuks tuleb see su keskendumisvõimele kasuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles