Mida teha emotsionaalse truudusetuse korral?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas ära tunda, et partner võib olla emotsionaalselt truudusetu ning mida siis teha? Kui aus peaks olema oma partneriga, kui oled ise olnud emotsionaalselt truudusetu, kuid tahad oma suhet päästa? Portaal goodinbed.com selgitab.

Viis märki sellest, et partneril võib olla emotsionaalne afäär

Oma partneri emotsionaalse afääri paljastamine ei pruugi olla lihtne. Paljud inimesed küsivad endalt: «Kuidas ma seda varem tähele ei pannud?». Teised tunnevad muret, et nende paranoial ei pruugi olla alust - ja alati ei pruugigi. Kokkuvõttes tuleks ehk usaldada oma kõhutunnet, kuid siin on viis märki, millele tasuks suuremat tähelepanu pöörata.

  • Partner on kuidagi kauge ja äraolev ning kui temalt selle kohta aru pärida, vihastab või hakkab ennast eriti agaralt kaitsma.
  • Ta on järsku hakanud varasemaga võrreldes teistmoodi aega veetma: jääb kauaks tööle või veedab ööd arvuti taga. Uus fookus röövib kogu tema aja, kuid selle kohta küsides ei saa sa midagi teada.
  • Arvetega tegelemine sinu silme all on muutunud tema jaoks ebamugavaks ning ta teeb seda parema meelega kontoris - nii ei näe sa tema pangaülekandeid, telefoniarveid jms.
  • Ühtäkki on ta hakanud trenni tegema, hoolikamalt riietuma ja ennast rohkem üles lööma või siis tahab, et sina seda kõike teeksid.
  • Ta on kaotanud huvi seksi vastu või on vastupidi muutunud seksihulluks, mida pole juba aastaid või siis üldse mitte kunagi juhtunud.

Kuidas läheneda partnerile, kui oled leidnud tõendeid truudusetuse kohta?

Kuigi partneri truudusetuse avastamine on igal juhul valus ja südantlõhestav, tasub kõigepealt veidikenegi maha rahuneda ning alles siis teema üles võtta. Kuidas seda teha?

  • Kirjuta üles oma mõtted ja eesmärgid, mida sa vestlusega tahad saavutada
  • Vali rääkimiseks selline aeg, kui saate olla segamatult kahekesi
  • Tunnista partnerile ausalt, mis sa oled avastanud - ära ürita teda lõksu püüda, küsides, kas ta tahab sulle midagi rääkida
  • Väljenda selgelt oma tundeid seoses partneri truudusetuse avastamisega. Keskendu just oma tunnetele, mitte süüdistustele.
  • Ära välista võimalust, et kõigele on mõistlik seletus.
  • Kui partner tunnistab, et on käitunud vääralt või olnud truudusetu, täna teda ausa ülestunnistuse eest ja püüa jätkata selleteemalist vestlust hiljem, sest suure tõenäosusega oleksite kohe liialt emotsionaalsed. Ära ürita kohe kõiki detaile välja selgitada.
  • Kui partner eitab kõike või püüab sinu avastatut välja vabandada, jätka tema jälgimist ja proovi uuesti rääkida, kui tuvastad taas mõne ohumärgi. Kui kardad, et sinu tervis võib olla ohus, sest partneril võib olla armuke, kellega ta ei pruugi kasutada kondoomi, kaitse ennast või räägi partneriga avatult oma hirmudest.


Kui oled ise olnud emotsionaalselt truudusetu - kui aus peaksid olema?

Kui oled ise saanud märkamatult mõne vastassoost sõbraga liiga lähedaseks ning sõprusest kaugemale läinud suhe on saanud saladusest avalikuks, on tõenäoline, et sinu partner soovib teada saada kõiki detaile. Samas teeks kogu tõe teadasaamine talle ilmselt vaid rohkem haiget ning kutsuks esile viha.

Samas on iga truudusetust tunnistanud inimene kohustatud olema oma partneri suhtes aus. Kiire ja aus ülestunnistus on parim variant - tõe moonutamine, varjamine või järk-järgult avaldamine kahjustab suhet vaid veelgi rohkem.

Mida siis partnerile rääkida?

  • Millal emotsionaalne afäär sai alguse?
  • Kes alustas?
  • Kas see viis välja ka intiimsusteni?
  • Kuidas sa oma uue sõbraga suhtlesid - e-maili teel, saates tekstisõnumeid, helistades, SMSides vms?
  • Mida oled partnerile rääkimata jätnud: kas oled selle inimesega sageli koos lõunal käinud, õhtuti kontoris aega veetnud või öösiti arvuti taga «tööd tehes» suhelnud?
  • Mida oled partnerile kokku valetanud: kas mõtlesid välja mingeid lugusid, et selle inimesega koos aega veeta või ostsid talle kingitusi, põhjendades neid oste millegi muuga?
  • Kas oled kõrvalsuhtele lõpu teinud või plaanid seda teha?

Kuidas minna edasi?

Oma raamatus «Lihtsalt sõbrad» soovitab Shirley Glass, et pärast emotsionaalse truudusetuse ilmsikstulekut võiks partnerid oma suhte osas lõpliku otsuse langetamisega oodata kolm kuud. Alguses on kaksipidised tunded, segadus ja ebakindlus täiesti loomulikud ning võivad mõlema partneri puhul suhtele pühendumist takistada.

Selle asemel, et tunda survet langetada kiire otsus, püüdke näha vaeva oma paarisuhte parandamisega ning andke teineteisele kolm kuud aega, et omavahelistes tunnetes paremini selgusele jõuda.

Nii enda kui partneri puhul tuleb arvestada, et petetud osapool võib esialgu tunda ärevust ja/või paanikat, langeda depressiooni (mis hõlmab unehäireid ja isumuutust), tunda viha, kurbust, hirmu partneri kaotamise ees, soovi partnerit maha jätta või temast lahutada.

Samuti võib petetul esineda tujukõikumisi, ilmsikstulnud afääri muutumist kinnisideeks, millest alalõpmata mõeldakse ja räägitakse, usalduse puudumist oma partneri suhtes ning kas seksuaalse iha suurenemist oma partneri vastu või siis vastupidi - vastikustunnet partneriga seksimise suhtes.

Pea meeles, et pidev mõtlemine partneri armuafäärile on täiesti loomulik reaktsioon, kuid kõigi oma mõtete valjusti väljaütlemine ei pruugi olla kõige tervislikum. Iga kord, kui su peas hakkavad keerlema vastuseta jäänud küsimused, pane need kirja. Kui oled suutnud maha rahuneda, püüa saada kõige enam murettekitavatele küsimustele ka vastused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles