Spetsialist avaldab lubatud dopingud: söögisooda

, toitumisterapeut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sooda.
Sooda. Foto: SCANPIX

Spordis kasutatakse laialdaselt spetsiaalseid laktaadipuhvreid, mille üheks koostisosaks on naatriumvesinikkarbonaat. Keerulise nimega aine on meile tuttav söögisooda. Milles seisneb selle toime?

Võtmekomponent. Bi- ehk vesinikkarbonaat on rakuväline anioon, mis mängib olulist rolli pH ja elektrolüütide rakusisese ning -välise gradiendi hoidmisel. Intensiivsel koormusel hakkab anaeroobse glükolüüsi tulemusel moodustuma piimhape, mis laguneb laktaadiks ja vesinikioonideks.

Efekt. Vesinikioonide kuhjumine toob kaasa väsimuse ja raskustunde lihastes. Suuremas koguses naatriumvesinikkarbonaati aitab vere vesinikkarbonaadi kontsentratsiooni ja ka pHd ajutiselt suurendada, parandades nii rakuvälise ruumi puhverdusvõimet. Lihtsamalt öeldes muudavad bikarbonaadid meie keha aluselisemaks, mis omakorda aitab vesinikioone kahjutuks teha ning väsimuse teket edasi lükata. Nii hoitakse happe-aluse tasakaalu organismis.

Puhvrist on abi eelkõige spordialadel, kus võistlus on pigem lühike, aga koormus väga intensiivne (kestusega 1–7 min). Kasu võib olla ka võistlustel, mis kestavad kauem, kuid hõlmavad lühikesi spurte.

Kui palju? N-ö laadimisega on soovitatav alustada 1–2 tundi enne koormust ning optimaalne naatriumvesinikkarbonaadi kogus on 300 mg kehakaalu kg kohta. Mugav on kasutada spetsiaalset spordijooki ehk laktaadipuhvrit, mis lisaks võib sisaldada ka mõnd teist puhverdava toimega ühendit ja süsivesikuid. Nii saab samal ajal ka energiavarusid täiendada ning ebameeldivalt soolakat maitset peita. Osa sportlasi joob ka lihtsalt soodavett, mis on kohe käepärast ja odavam.

NB! Naatriumvesinikkarbonaat on puhvritest üks tõhusamaid, kuid suurel osal inimestel võib see kaasa tuua seedekulgla ärrituse – iivelduse, kõhuvalu, -lahtisuse või oksendamise. Sel juhul on võimalus proovida teisi puhvreid või kasutada väiksemaid koguseid mitme päeva jooksul. Näiteks 500 mg kehakaalu kg kohta jagada 3–5 päeva peale ning iga päev omakorda 3–4 väiksemaks annuseks. Mõju peaks kestma vähemalt 24 tundi alates viimasest tarvitamisest. Puhvrit või soodalahust on soovitatav tarbida tühja kõhu peale ning samal ajal vältida kindlasti piimatooteid ja kapsalisi.

Kõigepealt katseta!

Ka spordis nõuab ilu ohvreid. Kõigi kolme toiduaine suuremas koguses kasutamisega võib kaasneda negatiivseid kõrvaltoimeid, seetõttu tasub hoolikalt läbi mõelda, millist abivahendit ja mis kogustes on üldse mõttekas tarvitada. Kindlasti tasub nendega koos juua tavapärasest rohkem vett ja süüa pärast võistlust korralikult, et kiirendada organismi taastumist! NB! Ilusad katsetulemused on saavutanud eelkõige harrastussportlased, mis annab alust arvata, et kõige suurem efekt on stimulantidel ja toidulisanditel just vähem treenitud sportlastele. Legaalsest dopingust rääkides ei saa mainimata jätta ka head toitainete allikat spirulinat, põletikku vähendava toimega oomega-3-rasvhappeid ja põhjamaades äärmiselt vajalikku D-vitamiini.

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles