Kümneaastane lapsema Hispaanias pole noorim sünnitaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teismeliste emade beebidel tekivad suurema tõenäosusega sünnitusel hingamisprobleemid.
Teismeliste emade beebidel tekivad suurema tõenäosusega sünnitusel hingamisprobleemid. Foto: SCANPIX

Elu24 kirjutas täna, et eelmisel nädalal tõi kümneaastane tüdruk Hispaanias ilmale lapse. Sünnitaja vanus võib küll šokeeriv tunduda, kuid ta pole senini esimene ega noorim lapsema.

Juba varem sel aastal sünnitas üheksa-aastane koolitüdruk Kirde-Hiinas terve pisipoja ning 2008. aastal sai emaks kümneaastane tütarlaps Idahos, kirjutas Time.com.

Aastal 1939 jäi Peruus rasedaks viis aastat ja kaheksa kuud vana Lina Medina ning sünnitas lapse olles kuue aasta ja viie kuune.

Hispaania ajalehtedest selgus, et eelmisel nädalal sünnitanud tüdruku ema sõnul pole kümneaastase rasedus nende kodumaal Rumeenias ebatavaline.

Time.com täpseid numbreid lapsemade kohta Rumeenias küll ei leidnud, kuid teada on, et teismeliste rasedus pole haruldane.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on madala ja keskmise sissetulekuga riikides kümnendik tüdrukutest 16. eluaastaks emaks saanud ning maailma mastaabis on 11 protsenti sünnitajatest 10- kuni 19-aastased.

WHO sõnul on maailmas 23 protsenti sünniga seotud haigustest teismeliste emade lastel. Kui tütarlaps jääb rasedaks enne, kui ta enda keha täielikult välja on arenenud, kaasnevad sellega ohud nii ema kui lapse tervisele.

Alla 16-aastastel emadel on neli korda suurem tõenäosus sünnitusel surra ning kõrgem risk vaimsete häirete tekkeks.

Võrreldes üle 20-aastaste emade lastega on alla 20-aastaste naiste vastsündinutel kõrgem risk sünnitusel surra – mida noorem ema, seda suurem on vastsündinu surma tõenäosus.

Ellujäänud beebid kipuvad olema enneaegsed ja sündides vähe kaaluma. Samuti tekivad teismeliste emade beebidel sünnitusel suurema tõenäosusega hingamisprobleemid, mis tõstavad lapse terviseriske ka vanemas eas.

Rumeenia lapsema juhtumi puhul on nii ema kui laps teadaolevalt hea tervise juures. Samas ei pidavat Hispaania võimud kindlad olema, kuidas lahendatakse lapse hooldusõiguse küsimus.

Pole kindel, et kummalegi alaealisele lapsevanemale või nende endi vanematele antakse hooldusõigus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles