Neile, kes ei suuda õhtuti näksimist lõpetada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hilisõhtune näksimisisu võib tabada ka kõige pühendunumaid kaalulangetajaid. Usu või ära usu, aga õhtune tahtejõuetus on täiesti normaalne nähtus.

Mida väsinum ja näljasem inimene on, seda raskem on tal kiusatustele vastu panna. Olles kogu päeva teinud tublilt tervislikke valikuid, on õhtuks tahtejõuvarud otsakorral - veel üks põhjus, miks on hilja õhtul nõnda raske mitte süüa, kirjutab Hello Healthy. 

Florida Ülikooli teadlased Roy Baumeister ja Dianne M. Tice uurisid seda fenomeni lähemalt ja leidsid lisaks eelnevalt mainitule, et tahtejõud on nagu lihas ning seda on võimalik treenida. Teisisõnu tähendab see, et kui sul õnnestub õhtuti mitte söömine kujundada harjumuseks, saad sellele kiusatusele aja jooksul üha paremini vastu panna.

Harjumuse kujunemiseks läheb aega ja seni pead olema väga tugev, et mitte alla anda. Ehk on abi alljärgnevatest soovitustest, et saaksid oma eesmärkidele kindlaks jääda.

Ära hoia kodus «ohtlikke» toitusid. Jah, nii lihtne see ongi. Pärast õhtusööki tahaks krõpsu? Ära osta krõpsu. Poes käid sa ju enamasti siis, kui mõte on veel klaar ja söögiisu pole nii valdav kui hilja õhtul. Nii on sul päeval lihtsam teha toitumise osas mõistlikke otsuseid. See aga tähendab, et poodi ei tohi minna tühja kõhuga või väsinult. Koriseva kõhuga on vähetõenäoline, et suudad oma korvi laduda vaid tervislikke toitusid. Kui päevaplaan ei võimalda pärast sööki poodi minna, varu endale käekotti mõni suupiste (banaan või veidi mandleid), et saaksid suurema nälja kustutada. See üks vahepala ei mõju sulle kindlasti nii halvasti kui suur pakk krõpse enne magamaminekut. 

Mõtle õhtule juba varem. Tõenäoliselt läheb sul pärast õhtusööki mingi aeg kõht ikkagi tühjaks või tekib vastupandmaatu isu midagi näksida. Samas pole mingit põhjust, miks sa peaks enne magamaminekut ainult kannatama. Hoia selleks puhuks väike tahvel (ainult üks tahvel!) tumedat šokolaadi, kus oleks vähemalt 80-protsendiline kakaosisaldus. Kaks tumeda šokolaadi tükikest leevendavad hästi söögiisu. Lisaks pole see selline maius, mida oleks lihtne korraga väga palju süüa.

Ära koonerda õhtusöögiga. Kui sa lahkud õhtusöögilauast tühja kõhuga, tekib kaloridefitsiit, mida on pikema aja jooksul võimatu säilitada. Ole mõistlik. Kui sa tead, et kanatükk või lisaportsjon aedvilju aitaksid sul vältida õhtul küpsiste pugimist, siis luba endale see teine taldrikutäis. 

Pane tähele, mis sind sööma paneb. Mõned inimesed hakkavad õhtuti rohkem sööma siis, kui järgmisel päeval on tööl mingi oluline tähtaeg. Võib-olla pole sa märganud, et õhtustel söömasööstudel on mingi ühine nimetaja. Toitumispäevik aitab selliseid tegureid kergemini välja selgitada. Nii võid avastada, et õhtune söögiisu on seotud mõne konkreetse tegevuse, olukorra või tundega.

Kujunda oma õhtune rituaal. Paljud hilisõhtused patustajad saavad abi sellest, kui sisendavad endale teatud tegevuste abil, et söömise aeg on selleks päevaks läbi. Kõige lihtsam on võtta ette põhjalik hambapesu: pärast sööki pese hambad, niidita ja loputa suu suuvedelikuga üle. Puhta suu tunne tuletab kohe meelde, et hammaste töö on selleks päevaks läbi ja nüüd on aeg teha midagi muud kui süüa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles