Kuidas väikesest eelarvest hoolimata tervislikult toituda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled tahtnud oma toitumist parandada, aga tervislikud toiduained tunduvad niivõrd kallid? Õnneks aitavad teatud valikud seda probleemi lahendada.

Kui oled kunagi pidanud snäkke ostma, siis tead, et suur pakk kartulikrõpse maksab kahjuks vähem kui kotitäis beebispinatit. Hiljutine Cambridge ülikoolis läbiviidud uuring selgitas välja, et tervislikud toidud on kolm korda kallimad kui ebatervislikud toidud, vahendab Huff Post. Lisaks jõudsid Harvardi teadlased järeldusele, et tervislik toitumine võib inimesele aastas maksta 550 USA dollarit rohkem. Kui osta ainult mahepõllundustooteid, siis tuleb toidukorv veelgi kallim.

Kuigi tervislikult ja mitmekülgselt toitumine võib paratamatult minna veidi rohkem maksma, siis ei pea see sind pankrotini viima ja saab ka väiksema eelarvega välja tulla. Need nõuanded aitavad sul paremini toidupoes käimist planeerida, et saaksid tervislikult toitudes võimalikult palju raha säästa:

1) Osta hooajatooteid

Puu- ja juurviljade hinnad on kõige odavamad siis, kui neid on kõige rohkem kättesaadaval. Siis on ka saadused kõige värskemad ja paremad. Suvekuudel on näiteks lisaks kohalikele köögiviljadele ka maasikad, luuviljad ja melonid kõige parema hinnaga.

2) Tea, millal loobuda mahetoodetest

Teatud toiduained, nagu näiteks mais, sibulad, ananassid, avokaadod ja kapsas võtavad omaks suhteliselt vähe kemikaale ja neid võib julgelt osta tavapäraselt kasvatatuna. Kuid näiteks õunad, maasikad, viinamarjad, seller ja virsikud võivad tavapoodides müüduna sisaldada palju pestitsiidijääke, seega neid tasub võimaluse korral osta mahepoodidest või kohalikelt müüjatelt.

3) Osta suuremates kogustes

Igapäevaselt vajaminevaid toiduaineid, nagu näiteks jahu, ube, maitseaineid ja oliiviõli, tasub osta suuremates kogustes, sest sellega võib palju säästa. Lisaks vähendab see liigse pakendamise kahjulikku mõju ning jäätmete teket.

4) Kasuta külmutatud tooteid

Külmutatud puu- ja juurviljad on suurepärane ja tasukohane variant tervislikuks toitumiseks. Tihti on külmutatud tooted säilitanud rohkem vitamiine ja toitaineid kui poodides olevad värsked tooted, sest neid on võimalikult vähe töödeldud.

5) Jäta midagi hilisemaks

Ülejääkide nutikas ärakasutamine teiste toitude sees vähendab toidu äraviskamist ning sellega on võimalik raha kokku hoida. Samuti tasub teha suuremaid koguseid süüa, et saaks seda toitu järgnevatel päevadel süüa. Võimalus on alati ka teatud toite külmutada, et need säiliks kauem.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles