Millest sina duši all mõtled?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesi on hea.
Vesi on hea. Foto: SCANPIX

Järgmine kord kui lähed duši alla, siis pane tähele, kuhu su mõte rändab. Duši all käimine, nagu ka iga teine rutiinne tegevus - nõude pesemine, muru niitmine, hammaste pesemine, sõitmine tuntud teel jne - ei nõua suurt tähelepanu, mis laseb mõtetel vabalt uidata.

Psychology Today toob välja peamised suunad, kuhu inimese mõtted duši all käies rändavad.

Millegi pärast muretsemine: «Mis siis, kui juhtub nii? Kas ma saan sellega hakkama? Kas ma peaksin seda kontrollima?»

Möödunud vestluste nämmutamine: «Miks ma pidin seda ütlema?? Ma ei suuda uskuda, et ta mulle nii ütles.»

Võimalike tülide harjutamine: «Siis ta võib öelda nii. Ja kui ütleb, siis ma vastan…»

Eesolevate kohustuste peale mõtlemine: «Kui see tehtud, lähen sinna ning pärast ruttu koju, et jõuda…»

Enda kritiseerimine tehtud vigade pärast: «Miks ma ei olnud hoolsam? Kuidas ma küll sain nii loll olla?»

Mis on neil mõttearendustel ühist? Need viivad sind käesolevast hetkest eemale minevikku või väljamõeldud tulevikku. Selle tulemusena ei koge sa eriti seda, mis duši all juhtub ja tekitad endale mõttetut stressi. 

Kui soovid oma elus teadlikkust tõsta, siis kuulub selle juurde ka teadlik tähelepanu igapäevaste tegevuste juures. Kui sageli paned sa tegelikult tähele, kuidas karge vesi mööda sinu keha alla voolab?

Kui leiad, et pesemas käimine on seotud mure ja stressiga, võiksid proovida uut lähenemist. Võta duši all käimist kui n-ö vaimset hügieeni - samal ajal kui puhastad oma keha, puhasta ka mõtteid. 

Duši all on palju sensoorseid kogemusi, mida enamasti võetakse iseenesestmõistetavana. Võid endale meelde tuletada, et pööraksid tähelepanu sellistele kogemustele nagu:

  • mis häält vesi teeb;
  • kuidas see keha vastas tundub;
  • kui soe ja niiske on õhk;
  • kuidas lõhnavad seep ja šampoon;
  • mis tunde jätab dušikabiini põrand jalgadele.

Kui koged duši all käimist täiel rinnal, võid üllatuda, kui meeldiv see on. Pelgalt tähelepanu muutmisega murrad lahti oma mõtete hävituslikust nõiaringist ja ei muretse mõttetult möödunud või tulevaste probleemide pärast.

Võib-olla ei satu sa oma negatiivsete mõtete lõksu just duši all käies vaid hoopis aedvilju tükeldades, tööle kõndides või trenni tehes. Mis iganes hetkel see juhtub, sul on võimalus sellest välja tulla, kui märkad, et mõtted lähevad rappa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles