Miks vajavad naised rohkem aega üksi olemiseks ja kuidas seda aega leida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksi.
Üksi. Foto: SCANPIX

2013. aastal USAs läbi viidud uuring näitas, et naistel on vähem vaba aega kui meestel. Uuringu järgi saavad naised nädalas üksinda kodus aega veeta viis tundi vähem kui mehed.

Me kipume suhtuma vabasse aega kui luksusesemesse. Kui aega on piiratud koguses, siis on tavaliselt vaba aeg esimene, millest ollakse nõus loobuma. Tegelikult on aga väga oluline see, et igal inimesel oleks aega puhkamiseks. USA näitel võib öelda, et ilmselt on puhkeaja puudus põhjuseks, miks naised kurdavad pidevalt stressi üle, kirjutab Psychology Today.

Kui rääkida tervislikust eluviisist, keskendutakse peamiselt toitumisele, treeningule ja magamisele, aga kas arvestama peaks ka puhkeaega? Psühhoterapeut Cherilynn Velandi sõnul on emotsionaalne heaolu väga lähedalt seotud füüsilise heaoluga. «Kui me ei võta aega, et puhata, lõõgastuda, energiat varuda ja taastuda, juhtuvad lõpuks halvad asjad. Krooniline stress suurendab paljude vaimse ja füüsilise tervise riske, näiteks võib suureneda ärevus, depressioon, võivad tekkida südamehaigused, seedeprobleemid ja unehäired,» selgitas Veland.

Lisaks sellele võime puhkeaja puudumise tõttu kaotada taju selle üle, kes me tegelikult oleme. Me võime alluda survele elus pidevalt tegutseda, mitte elu kogeda ja nautida. «Ma võin oma kogemuste põhjal öelda, et paljud naised mõistavad seda alles siis, kui on n-ö peaga vastu seina jooksnud,» lisas Veland.

Aga miks see on nii? Me kõik teame naisi, kes hoolitsevad hästi oma pere ja sõprade eest, käivad tööl ja tegelevad veel näiteks vabatahtliku tööga, kuid ometi ei leia aega enda eest hoolitsemiseks. «Naistele on väiksest saadik räägitud, et me peame kõigepealt hoolitsema teiste eest. Mõõdukas koguses on see kahtlemata hea. Aga kui me kipume iseennast unustama, siis võime olla kurnatud, negatiivselt meelestatud ja stressis – ja sellest pole abi ei meile ega meie lähedastele. Naised kipuvad mõtlema: «Kui ma saaksin vaid mõned asjad veel tehtud, siis saan lõõgastuda.» Nooruses võib sellisest mõtteviisist abi olla, kuna siis tundub, et meil on tõesti väga palju asju teha. Aga vanemaks saades võime mõista, et see nimekiri ei saagi kunagi otsa ja meil polegi iseenda jaoks aega,» rääkis Veland.

Psühhoterapeut pakkus omalt poolt välja ka mõned viisid, kuidas leida iseenda jaoks rohkem aega:

  • Vaata iga pühapäeva õhtul oma järgmise nädala graafik üle. Enne, kui hakkad kalendrisse lisama tegevusi, mis on seotud teiste inimestega, pane kirja asjad, mida tahaksid enda heaks ära teha (nt 15-minutiline treeningpaus). Vastasel juhul on su graafik täis tegevusi, mille käigus sa muudkui annad, kuid vastu ei saa midagi.
  • Pane oma telefoni meeldetuletused puhkeaja jaoks. Ära ignoreeri neid meeldetuletusi. Suhtu neisse austavalt ja võta tõesti aeg maha, et enda eest hoolitseda.
  • Ära oota, kuni sa vajad aega üksi olemiseks. Naised võivad sageli iseenda vajadused tagaplaanile seada ja avastavad, et vajavad puhkust, alles siis, kui on juba hilja. Kui esialgu tekitab sinus ebamugavust see, et sa pead iseenda jaoks aega leidma, siis sunni end tagant seni, kuni tunned end mugavalt.
  • Kui tunned, et käitud isekalt, tuleta endale meelde, et puhkeaeg aitab sul motivatsiooni leida ja puhata, et saaksid teiste eest paremini hoolitseda. Iseenda eest hoolitsemine pole tegelikult isekas, kuna see teeb sinust parema hoolitseja. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles