Valu trennis ja pärast trenni - mis on normaalne?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Läksid lõpuks trenni. Väga tubli! Alustuseks treenisid ettevaatlikult, sest pole end ammu liigutanud. Lisaks jõid palju vett ja läksid õhtul varakult magama. Hommikul ärgates oli siiski keha hell ja tunda andsid lihased, mille olemasolust sa varem teadlikki polnud. Kas nüüd tuleks uuesti trenni minna?

Trennijärgne lihasvalu on tuttav pea kõigile, kes on kunagi proovinud mõnda uut spordiala. Mõni meist võib proovida kuidas tahes, aga lihasvalu ei õnnestu ikkagi vältida. Ei saaks öelda, et see valu oleks kuidagi halb või ka hea, see on tingitud uudsusest. Seetõttu on täiesti normaalne, kui millegi uuega tegelema hakates annavad lihased trennijärgsetel päevadel endast valuga tunda. Lihasvalu pärast ei pea jätma trenni minemata, kirjutab Hello Healthy. 

Kõige lihtsam ongi lihasvalust üle saada, kui juua palju vett ja jätkata tasapisi trennis käimist. Kõige parem on sel puhul kerge koormusega treening. 

Kui tahad oma keha muuta, siis ole valmis… muutusteks! Siin on veel mõned uued nähtused, millega võid trenniga alustades kokku puutuda. 

Uued tunded. Kui oled alles hakanud trenni tegema, võivad keha erinevad märguanded sind segadusse ajada. Võimalik, et varem ei kasutanud sa paljusid oma lihaseid sellisel moel nagu nüüd. Mõnda neist kasutasid ehk väga vähe. Nii mõnigi algaja, kes pole aastaid trenni teinud, võib valu ja lihaspingutuse omavahel segamini ajada, sest ta ei teagi, mis tunne see on, kui lihas on tõeliselt pingul. Sel juhul tuleks võtta väga rahulikult ja kõik liigutused eriti hoolsalt kogumahus läbi teha, et paremini tajuda, mis tunne tegelikult mõnd harjutust tehes on. 

Valu versus vigastus. On väga suur vahe, kas tunned ebamugavust, valulikkust, valu või hoopis vigastust. Paraku on nende eristamiseks vaja kogemust. Algajal tasub teada, et ebamugavustunne käib asja juurde, kuid kui tunned, et sul on päriselt valus, jäta katki ja mõtle järele, mida sa teed. Tugev valu võib olla märk sellest, et oled teinud omale viga ja sel puhul peaksid esimesel võimalusel pöörduma oma arsti poole. 

Nn hea trennivalu. Küllap oled isegi märganud, et on neid, kes rõõmsalt õhetades räägivad mingist mõnusast trennivalust. Mitte see valu, mida tuntakse ülejärgmisel päeval oiates trepist üles minnes, vaid see, mis näitab, et keha oli trenni ajal kui kõige tõhusam tööriist. See on valulikkus, mis tekitab tugeva ja karastunud tunde, annab põhjust pingutuse üle uhke olla. 

Trenniga alustades ole valmis väga erinevateks tundmusteks, mis panevad sind oma keha hoopis teisiti tundma. Ära karda, sa pole ainus algaja, kel tekib kahtlusi ja kõhklusi, kas see kõik on normaalne. Kui tunned muret, küsi nõu oma arstilt või treenerilt, räägi julgemalt trennikaaslastega ja ära anna alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles