Kas kaalulangetaja tohib õhtul süsivesikuid süüa?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt on suurem osa meist kuulnud soovitust piirata õhtuti süsivesikute tarbimist. Kaalustalla.ee uurib, kas seda soovitust tasub uskuda.

Õhtused süsivesikud lähevad rasvaks

Kogu teooria selle soovituse taga on järgmine. Õhtuti ei tohi süüa süsivesikuid, sest magama minnes sinu ainevahetus aeglustub ning need süsivesikud ladestuvad kergemini keharasvana.

Enamus süsivesikutest soovitatakse tarbida päeva esimeses pooles, sest sellisel juhul põletatakse need suure tõenäosusega päeva jooksul ära.

Esmapilgul tundub päris mõistlik jutt, eks?

Ainevahetuse aeglustumine magades

Loogika on täitsa olemas - magades sa ei ole kehaliselt aktiivne ja loomulikult kulutad sa vähem energiat kui ärkvel olles. Isegi kui sa istud tugitoolis või diivanil (oled ärkvel) peaksid sa kindlasti põletama rohkem kaloreid kui magades, eks?

Kõike seda loogikat toetab esmapilgul Jaapanis tehtud uuring, kus leiti, et energia kulutamine vähenes esimeses unefaasis kuskil 35 protsenti. Ent huvitaval kombel leiti, et magamise viimases pooles energia kulutamine jälle tõuseb.

Ühesõnaga on magamise ajal ainevahetuse kiirus «tõusude ja mõõnadega».

Keskmine energiakulu öösel tundub olevat suhteliselt sarnane puhkeoleku ainevahetuse kiirusega päeval. Lisaks leiti, et treenimine suurendab märgatavalt uneaegset ainevahetuse kiirust, mis viib suurenenud rasvapõletusele magades.

Huvitav on veel see, et kui leiti, et ülekaalulistel inimestel aeglustub tõesti magades ainevahetus, siis normaalkaalus ja vormis olevatel inimestel magades ainevahetuse kiirus võrreldes rahuloleku ainevahetuse kiirusega lausa tõusis.

Ehk siis, kui sa ei ole ülekaalus, siis sinu ainevahetuse kiirus magades mitte ei lange, vaid hoopis tõuseb!

Seepärast pole põhjendatud teooria, et süsivesikuid peab õhtuti vältima, sest sinu ainevahetus aeglustub. Õhtused süsivesikute tarbijad kaotasid rohkem rasva!

Teise uuringu käigus panid Iisraeli teadlased kaks gruppi jälgima ranget madala kalorsusega dieeti. Kumbki grupp tarbis sama palju kaloreid päevas, lisaks oli identne ka toitainete, valkude, süsivesikute ja rasvade kogus.

Esimene grupp tarbis süsivesikuid päeva jooksul võrdselt, teine grupp sõi umbes 80 protsenti süsivesikutest õhtul.

Tulemused on šokeerivad.

Grupp, kes sõi enamus päevastest süsivesikutest õhtul, kaotas märgatavalt rohkem kehakaalu, keharasva, lisaks tundsid nad vähem nälga.

Sa võid süüa õhtul süsivesikuid

Nagu näha, siis õhtul võib süüa süsivesikuid. Need ei tee sind paksuks. Ise olen pooldanud siiski teooriat, et tähtis on päeva jooksul tarbitud toidu hulk kokku, mitte niivõrd see, mis kell tarbid süsivesikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles