Kuidas suhelda range ja üleoleva ülemusega?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meryl Streep filmis «Saatan kannab Pradat».
Meryl Streep filmis «Saatan kannab Pradat». Foto: AP / Scanpix

Karjäärinõustajad soovitavad leida töö, mida inimene naudib. Oletame, et oled leidnud ideaalse töö, ainult et ülemusega suhtlemine tekitab sinu jaoks probleeme. Mida teha, kui ülemus on range ja suhtub alluvatesse üleolevalt?

Cosmopolitan.com pani kirja neli nõuannet, millest võib sellisel puhul kasu olla.

1. «Mina»/«Sina» asemel «meie». Laused, mis algavad «mina mõtlesin...» või «sa võiksid...» võivad jätta mulje, et üritad ülemusele midagi ette heita, seega kasuta pigem selliseid lauseid: «Tundub, et meie vahel on pingeid, kas me võiksime sellest rääkida?» See näitab ülemusele, et teie vahel on probleem ja asi puudutab ka teda. Loodetavasti olete mõlemad valmis pingutama, et probleemi lahendada.

2. Ole alati otsekohene. Vestlused võiksid olla võimalikult kerged ja väljenda võimalikult vähe emotsioone. Väljenda oma muret näiteks nii: «Mulle tundub, et ma ei aita sind hetkel nii, nagu sulle meeldiks ja see väljendub... Mida me võiksime selles osas ette võtta?» Või: «Ma loodan, et ... polnud minu süü, kuid ma tahaksin selle probleemi tuumani jõuda.»

3. Vahel tuleb lihtsalt aktsepteerida, et ülemus on ülemus ja tal on oma arvamus. See ei tähenda, et ta võib sind halvasti kohelda, aga sina pead leppima sellega, et ta ei pruugi sinuga alati nõustuda. Kui teie arvamused ei ühti, võib-olla ei sobi sa tema alluvusse ja peaksid mõtlema töökoha vahetamisele.

4. Kui tunned, et ülemus on piiri ületanud, räägi personaliosakonnaga. Kui ta norib või kiusab sind, siis tea, et sa ei pea sellega leppima. Samas tasuks mõelda ka sellele, et kui oled juba personaliosakonda oma etteheited edastanud, siis pole enam võimalik seda tagasi võtta. Alati tasuks säilitada ka meile ja kirjalikke asitõendeid, mis näitavad, et sul on õigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles