See, milline on toidu koostis ja kogused ning see, milline inimese parameetrid ja tehtav aktiivsus, mõjutavad meeletult ainevahetuse lõplikku mahtu. Ei hakka siinkohal väga keeruliseks minema ja võtan asja nii kokku: erinevate toitainete seedimiseks kuluv energia võib olla isegi nii kõrge kui 30 protsenti nende toiteväärtusest, kõrgeim on see valkude seedimisel ja madalaim rasvade puhul. Kehalise aktiivsuse puhul võib olenevalt aktiivsuse liigist kõikuda energiakulu mitmeid kordi ning sõltuvalt inimese kehakaalust, vanusest, soost, lihasmassist, veelgi rohkem.
Ehk, isegi kui tänaval näete kahte suhteliselt sarnast inimest, siis tegelikkuses võib nende ainevahetus olla väga erinev. Olgugi, et baasainevahetus võib olla praktiliselt identne, siis see mida ja kui palju nad söövad ning milline on nende elustiil, võib tähendada, et ainevahetus võib olla totaalselt erinev ning mured kehakaalu ümber on hoopis teistsugused.
Kuid kas on ainevahetuse eripärasid, mis on igal, ka tervel inimesel, ainulaadsed?
Jah, peatume põgusalt sellisel nähtusel nagu NEAT (non-exercise activity thermogenesis) – lihtsalt tõlgituna on tegemist mõistega, mis kirjeldab meie keha energiatarbimise hulka, mis ei sõltu otseselt planeeritud, energianõudliku, füüsilise töö mahust. Tegemist on ainevahetuse nähtusega, kus keha võib reageerida väga tugevalt tarbitavatele toiduenergia ja ka toitainete kogustele – põhjustades tuntavaid muudatusi keha energiatöötlemises, kasutades selleks keha üldaktiivsuse reguleerimist. See omakorda toimub läbi erinevate pisemate tegevuste, mida enamik inimesi tähelegi ei pane.