Karjäärinõuanded, mida naised võiksid teada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Microsofti tegevjuht Satya Nadella ütles paar nädalat tagasi ühes intervjuus, et naised ei peaks küsima palgatõusu, vaid pigem lootma, et karma hoolitseb ise nende eest. Paljude jaoks tundus see nõuanne kahtlasena, kuid veelgi enam nimetati Nadella «tarkusetera» lausa hullumeelseks.

Naised teenivad meestest vähem palka ja saavad kriitika osaliseks ka siis, kui julgevad tööl sõna võtta. Hiljuti läbi viidud uuring tõestas, et naised puutuvad tööl rohkem kriitikaga kokku kui mehed. Hoolimata Nadella kommentaarist ja asjaolust, et naisi kritiseeritakse tööl rohkem, peaksid naised enda eest seisma, kirjutab Elle.com.

Järgnevalt on välja toodud mõned nõuanded, mida kõik naised saavad tööl enda kasuks rakendada.

Julge tegutseda. Pole oluline, kas tahad küsida palgatõusu või paindlikku töögraafikut, julge oma hääl kuuldavaks teha.

Ole valmis läbi kukkuma. Kui sa kukud milleski läbi juba alguses või kiiresti, siis positiivne on see, et sul pole suurt midagi kaotada. Kui me julgeme läbi kukkuda, tegutseme julgemalt ega analüüsi igat oma sammu üle. Kui julged oma mugavustsoonist välja astuda, siis suureneb su enesekindlus ja kogud samas kogemusi, millest võib sul hiljem abi olla.

Ära ürita olla ideaalne. Kui üritad igat oma tööülesannet ja projekti lihvida ideaalseks, kulutad mõttetult aega samal ajal, kui su kolleegid liiguvad muudkui edasi. Ideaalsuse püüdmine takistab meil otsusekindlalt tegutseda ja jätab mulje, et oleme kahtlevad ning nõrgad – kumbki neist pole juhile omane tunnusjoon.

Ole otsusekindel. Ära vasta kunagi: «Ma ei tea.» Juhtidel pole selle jaoks aega. Kui keegi küsib sinu arvamust ja sa oled ebakindel, siis liigub küsija edasi.

Ära ole enda vastu liiga karm. Oletame, et riskisid ja tegid suure vea. Ära ole enda peale pahane, sest see mõjub enesekindlusele halvasti. Kahjuks on psühholoogid arvamusel, et naistel on soodumus meestest rohkem muretseda. Aga seda oskust saab mõnevõrra treenida. Näiteks kirjuta üles asjad, mille pärast oled enda üle uhke.

Teeskle enesekindlust. Mõnikord piisab sellest, kui su kehahoiakust õhkub võimu. Kui naised võtavad sisse istumisasendeid, mida üldiselt peetakse mehisteks, suureneb testosterooni tase ja naine tunneb end võimukamalt. Ja pole vast tarvis mainidagi, et istuda tuleks sirge seljaga ja lõug tuleks hoida üleval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles