Treeni omale unelmate tuharad ehk «Pippa-pepu»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pippa Middleton
Pippa Middleton Foto: Reuters/ScanPix

Briti ajalehe Huffington Posti veebiväljaandes ilmus mõni aeg tagasi kurioosne lugu ühest Miamis elavast naisest nimega Christina Valdez, kes läbis Briti kroonipärija prints Williami naise Kate Middletoni õe Pippa järgi nime saanud «Pippa-pepu» saavutamiseks keeruka kirurgilise operatsiooni.

Operatsiooni eesmärk oli saavutada «umbkaudselt-kuulujutukohaselt» samasugune prinkis pepu nagu võis aimata Pippa Middletoni figuurijärgiva ja paljukiidetud kleidi põhjal, mida viimane oma õe suurejoonelises pulmas kandis, kirjutab Teazy.ee.

«Pippa-pepu» saavutamise üheks oluliseks osaks on peenike talje. Seepärast lasi Valdez vöökohast enda tagaküljele rasva «transportida», mistõttu tema talje kahanes kohe suurusnumbrile 2. Nii muutuski keerulise ja kalli protseduuri abil «Pippa-pepu» peenikese vöökoha kõrval eriliselt silmapaistvaks.

Krista Majak jagab aga sootuks valutumaid nõuandeid, kuidas pepud korralikult vormi treenida – ja seda ilma skalpelli ja narkoosita.

Tulgu jõulud või rannahooaeg, vormis peaks olema kogu aeg. Teadlik kehaline aktiivsus aitab end toonuses hoida ja soovitud tulemusi saada. Treeningu käigus intensiivistub ainevahetus, suureneb organismi immuunsus, paraneb enesetunne, väheneb stress ja suureneb kardio-respiratsoorne võimekus.

Selleks, et oma tuharaid trimmi saada, oleks hea kombineerida aeroobset treeningut lihastreeninguga. Aeroobne treening võiks kesta esialgu 20-30 minutit, edasijõudnutel 60-90 minutit. Selliseks treeninguks sobiks näiteks kepikõnd, jooks, jalgrattasõit, aeroobikatund vms. Pulss peaks jääma aeroobse treeningu käigus 120-150 vahele ehk siis lihtsamalt öeldes, on inimene võimeline näiteks jooksu ajal ka rääkima. Pulssi saab mõõta pulsikella abil. Kui spetsiaalselt pulsikella pole, võib ka ise kahe või kolme sõrme abil kergelt randmele või kaelale suruda ja sel viisil pulssi mõõta. Käsitsi mõõtes peab seda tegema vahetult pärast treeningut.

Enesetunde ja figuuri vormimise juures mängib olulist rolli ka toitumine.

Põhiliselt tekitab probleeme see, et inimesed söövad rohkem, kui nad liikumise abil jõuavad kulutada. Kui süüa ülemäära palju, hakkavad inimese kehas rasvarakud suurenema. Juhul kui rakku enam rohkem rasva ei mahu, rasvarakk pooldub ja nii saab ühest rakust kaks. Paraku rasvarakkude hulk elu jooksul enam ei vähene, muutuda saab vaid nende suurus. Seega on õige toitumine äärmiselt oluline. Toidusedelil võiks rasvade, süsivesikute ja valkude suhe olla 30:60:10. Nagu näha, on rasv toidulaual siiski oluline, kuid eelistada tuleks kala, heledat liha (kana) jms. Süsivesikutest võiks eelistada teraviljatooteid, köögivilju ja puuvilju.

Lihastreeningus paneme seekord rõhku just tuharate ja reite treenimisele. Kuna inimese keha on võrdlemisi sümmeetriline, siis peaks ka treenima sümmeetriliselt. Esimesena paremat ja vasakut poolt võrdselt ja teisena reie eesmisi ja tagumisi lihaseid samuti võrdselt. Sama kehtib ka näiteks kõhu ja selja treenimise puhul.

Tuhar koosneb mitmetest väiksematest lihastest. Kolm suuremat neist on suur tuharalihas (m. gluteus maximus), mis sirutab reit, ning keskne (m. gluteus medius) ja väike tuharalihas (m. gluteus minimus), mis eemaldavad reit. Nende all on veel ka väiksemaid lihaseid. Lihastreeningule peaks eelnema väike soojendus.

Siin on mõned harjutused, mis aitavad tuharat hoida trimmis ja toonuses:

Kükid 1. Lähteasend: Harkseis, käed all. Laskumine poolkükki ja tagasi lähteasendisse. Oluline jälgida nurka põlveliigeses.(Mitte alla 90 kraadi)

Kükid 2. Lähteasend: Eriti lai harkseis. Laskumine poolkükki ja tagasi lähteasendisse.

Väljaastekükid ette. Lähteasend: sulgseis (seis suletud pöidadega, ehk jalad koos sh varbad). Väljaastekükk ette, kordamööda nii parema kui vasaku jalaga.

Reie tagumiste, välimiste ja vaagnavöötme lihaste venitus. Lähteasend: toengiste kõverdatud põlvedega. Ühe jala asetamine teise jala reiele.

Reie eesmiste lihaste venitus. Lähteasend: kõhulilamang. Kõverdada üks jalg põlvest ja suruda kand vastu istmikku.

Kükke 1, 2 ja väljaastekükke võiks korrata mõõduka lihasväsimuseni ning väljaastekükkide puhul on pöörata tähelepanu ka sellele, et jalgu treenitaks võrdselt (parem, vasak).

Venitused peaksid järgnema koheselt lihastreeningule ning igat asendit võiks hoida 6-30 sekundit (vastavalt enesetundele).

Treeningfotod: Kertin Vasser

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles