Müüdid treenimise kohta, mida ei tasuks uskuda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole oluline, kas oled tõeline trennifänn või alles otsid treeningstiili, mis sulle sobiks, teatud müüte on kõik meist kuulnud. Paljud neist ei vasta tõele ja osad võivad lausa kahjulikud olla, kui neid uskuda. 

Daily Makeover pani kirja kõige enam levinud müüdid trenni tegemise kohta, mida ei tasuks tegelikult uskuda.

Müüt: kui trenn ei tee haiget ja kui sa ei tilgu higist, siis pole trennist kasu

Tõde: lihased võivad küll intensiivse trenni käigus tunda anda, kuid tegelikult ei tasuks uskuda seda, et kui trenn ei tee haiget, siis pole sellest kasu. Tõeline lihasvalu tuleb tavaliselt päeva või kaks pärast trenni tegemist. Veelgi enam, kui sa koged trenni ajal valu, siis võib sul olla mõni vigastus või kasutad sa näiteks treeningmasinat valesti. Ja kuigi pärast jooksmist võid sa olla higisem kui tavaliselt, ei viita see sellele, et sa oleks eriti kõvasti trenni teinud. 

Müüt: probleemseid piirkondi saab vormida jõutreeningu abil

Tõde: kuigi kellelgi poleks midagi selle vastu, kui istesse tõuseid tehes muutuksid kõhulihased kenasti pringiks, ei ole see siiski piisav, et saada kaunilt lamedat kõhtu. Istesse tõused muudavad kõhulihaseid küll tugevamaks, kuid kauni kõhu saamiseks tuleks vähendada ka keharasva. Jõutrenn aitab suurendada lihasmassi, aga lihased ei paista välja, kui nad on rasva all peidus.

Müüt: mida rohkem sa treenid, seda parem

Tõde: usu või mitte, kuid keha peab kahe treeningu vahel ka puhkama. Lihased muutuvad tugevamaks siis, kui nad saavad vahepeal taastuda. Kui teed iga päev sama trenni ja pingutad oma lihaseid, siis ei saa lihased vahepeal paraneda ning tulemuseks võib olla hoopis vigastus. See on eriti oluline nende jaoks, kes on alles hiljuti hakanud trenni tegema: algajad peaksid iga trenni vahele jätma vähemalt ühe päeva.

Müüt: jõutrenn jätab mulje, et lihased on õhku täis

Tõde: kui sa ei tarvita just steroide, siis ei tasu karta, et saad jõutrenni tõttu mehised ja hiiglaslikud lihased. Suuri lihaseid seostatakse meestega seetõttu, et hiiglaslike lihaste jaoks on tarvis palju testosterooni, mida naistel pole nii palju kui meestel. Naistel on ka vähem lihaskudesid kui meestel, seega ei tasu jõutrenni karta.

Müüt: kui soovid kaalus alla võtta, siis tuleks eelistada kardio trenni jõutrennile

Tõde: kardio mõjub hästi südamele ja aitab kaloreid põletada, kuid kaalulangetamine on subjektiivne. Me kõik oleme kuulnud, et lihased kaaluvad rohkem kui rasv, see on tõsi. Jõutrenn on kaalulangetamiseks ja üldise hea vormi saavutamiseks äärmiselt oluline. Mida rohkem on sul lihaseid, seda paremini toimib ainevahetus. Kui soovid kaalus alla võtta, vaata kõigepealt üle oma toidulaud, seejärel keskendu pigem lihasmassi suurendamisele, kui kalorite põletamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles