On juba levinud tõde, et leivatooted on palju kasulikumad kui saiatooted. Mis muudab saia nii ebatervislikuks?
Miks on saia söömine tervisele kahjulik?
Healthmeup.com toob välja põhjuseid, miks saia söömine on tervisele kahjulik:
1) Ei hoia kõhtu täis
Kiudained on olulised jahu koostisained, mis alandavad kolesteroolitaset, parandavad seedimist ja tekitavad täiskõhutunnet. Kuid erinevalt leivast valmistatakse saiatooted rafineeritud jahust, millest on töötlemise käigus kiudained kadunud. Selle pärast ei püsi sinu kõht peale saia söömist kaua täis.
2) Tõstab veresuhkru taset
Sai on valmistatud rafineeritud teraviljast. Selle söömine põhjustab suuri tõuse ja languseid veresuhkru ja insuliini tasemes. Saial on ka kõrge glükeemiline indeks, mis suurendab diabeedi, südamehaiguste ja rasvumise riski.
3) Vähene toitainete sisaldus
Töötlemisega kaovad jahust kiudained ja ka muud kasulikud toitained, nagu B6- ja E-vitamiin, magneesium, foolhape, tsink ja kroom. Toitainete vähesus muudab saia ebatervislikuks valikuks.
4) Raske seedida
Sai sisaldab ka palju gluteeni, mida on raske seedida. Sellest puuduvad ka kasulikud looduslikud ensüümid, mis vähendavad rasvumist. Lisaks võib see kahjustada sinu pankreast.
5) Rafineeritud jahu on kahjulik üldisele tervisele
Kuigi rafineeritud jahu säilib kauem, siis see sisaldab vähe kiudaineid ja muid olulisi toitaineid. Seega ei ole sai tervisele mitte mingil viisil kasulik. Liigset rafineeritud jahust valmistatud toodete söömist peetakse üheks peamiseks rasvumise ja diabeedi põhjuseks.