Ainus võimalus karjääriks, mis tasub ära nii vaimselt kui rahaliselt

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Karjäärinõustaja Kathy Caprino kirjutab Forbesis, et tööst saab tunda suurt naudingut ka väga suurte piirangutega korporatiivmaailmas.

Selleks on Caprino sõnul vaja astuda seitse kriitilist sammu, et saada jätkuvalt head tasu ja samal ajal tunda, et tehtaval tööl on väärt eesmärk ning see pole isiklikus plaanis mõttetu.

Sinu praegune roll ei tähenda, et sa ei võiks ka midagi muud teha. Väga paljud inimesed lasevad ennast liialt mõjutada sellest, mida nad oma käesoleval töökohal teevad ja kuidas neil seal läheb. Isegi need, kes olid varem mõnes teises kohas tegijad, lasevad sel mõjutada oma enesehinnangut, kui uues kohas neid ei hinnata, ning arvavad, et nad polegi suuremat väärt.

Reaalsus on aga hoopiski midagi muud. Sa ei ole sinu töö – sa oled hämmastav annete, oskuste ja kogemuste kogum. See, kui sul praegusel töökohal ei lähe väga hästi, ei tähenda, et sa oleksid läbi kukkunud. See tähendab, et oled keskendunud valele asjale, koos valede inimestega, vales kohas. Pane tähele, millal on aeg lahkuda. Ära jää kohale, kus sind ei osata hinnata.

Mõtle järele, keda sulle meeldiks teenida. Suurettevõttes võid hakata mõtlema, mis eesmärk su tööl üldse on ja kellel seda vaja läheb. Võib-olla oleksid oma tööga rohkem rahul, kui tead, et see läheb ka kellelegi konkreetselt korda ja pakub mingit lisaväärtust? Mõtle enda jaoks läbi, keda sa tahad teenida. Oma soovide järgmine võib olla raske ja see nõuab vaprust, kuid see tasub end mitmekordselt ära, kui tunned, et su tegudel on väärt eesmärk. Kui sa tead, mis on sulle oluline, siis jää endale kindlaks ja ole julge, sest vähemal või rohkemal määral pead paratamatult kokku puutuma kriitikaga ja inimestega, kes viskavad sulle kaikaid kodaraisse. Oma südamehäält järgides on see vältimatu.

Kasuta oma loomulikke andeid. Sinu töö on palju lõbusam ja rahuldustpakkuvam, kui kasutad oskusi, mis on sulle loomuomased, kui et rakendad neid oskusi, mille oled pidanud olude sunnil selgeks õppima. Ka ebameeldivate tööde tegemine võib suurepäraselt välja kukkuda, kuid su karjäär peaks põhinema sellel, mis on sulle loomulik ja lihtne. Tänu sellele on töö erinevatel tasanditel palju rahuldustpakkuvam.

Loo ärisuhteid inimestega, kes sulle meeldivad, ja aita neid. Nooremate abistamine võib olla väga tänuväärne. Tehes koostööd inimestega, kellega sul on hea klapp, kasvab tutvusringkond iseenesest ja sinu ümber koguneb üha rohkem inimesi, kellelt on midagi õppida või kellele saad oma abi pakkuda. Väldi koostööd nende inimestega, kes sulle üldse ei meeldi. Ära raiska neile oma kallist aega, mida saaksid kulutada hoopis inimestele, kes on inspireerivad ja pakuvad sulle võimalust isiksusena areneda.

Tegele puudujääkidega. Päras koondamist või vallandamist tunnevad paljud, et enesehinnang kaob. Sel hetkel on seda raske näha, aga tegelikult võib tööst ilma jäämine pakkuda palju uusi võimalusi ja on ehk kõige parem asi, mis üldse võiks juhtuda. Ehk oligi sul vaja tõuget, mis sunniks mugavustsoonist välja ja paneks sind pingutama?

Mõtle oma tööelu peale ja tee endale selgeks, kus sa tunned vajakajäämisi. Kas see on ehk pooleli jäänud koolitee, mille pärast sul jäi kraad saamata ja mida siiani häbened? Või tunned, et teatud vallas on su oskused roostes ja vajaksid täiendõpet? Pärast töö kaotamist võid ehk arvata, et see sinu «räpane saladus» teeb sind väärtusetuks ja tunned selle tõttu häbi. Selle vältimiseks on väga lihte meetod – sa pead oma julguse kokku võtma ja tegelema sellega, mis teeb sind ebakindlaks. Kui hakkad tegutsema, kasvab ka sinu enesekindlus. Õppimiseks pole kunagi liiga hilja.

Mõtle suuremalt kui: «Mis on mu järgmine töö?» Suurem osa meist kujutab oma karjääri arengut ette lineaarselt, kuid see on vale. See ei ole töökohtade seeria või palgad ja tiitlid, millele peaksid keskenduma. Mõtle hoopis sellele, kes sa tahad töömaailmas olla ja kuidas sa tahaksid sellesse oma pikas elukaares panustada.

Näiteks, kui oled reklaamidirektor, aga oled ammu unistanud, et saaksid tegeleda millegi loomingulisemaga, siis ära mõtle, milline järgmine tööots sind sellele lähemale viiks (sest seda ei juhtugi). Mõtle hoopis sellele, kuidas sa saaks oma loovannet rakendada nii, et saaksid teha praegusest hoopis midagi muud. Ehk tahaksid sa illustreerida lasteraamatut? Ära jää ootama, et su palgatöö viiks sind unistustele lähemale, sest seda ei pruugi kunagi juhtuda. Avarada oma arusaamist järgmisest töökohast ja otsi võimalusi, kuidas sa veel võiksid oma andeid rakendada.

Tegutse nagu nutikas ettevõtja. Suurettevõtete töötajad enamasti ei tea, mida tähendab enda ära nimel pingutamine. Neil puudub arusaam, kuidas iga investeering tuleb hoolsalt läbi mõelda, sest see paneb paika ka suuna, mille nimel edasi pingutada. Proovi siiski see mõttemall üle võtta, sest kui teed oma tööd nagu ettevõtja, muutub su karjäär paremaks. Sa saad riskidega paremini hakkama, oskad paremini rakendada oma andeid ja võtad eksimusi kui õppetunde. Mis kõige olulisem – sa hakkad paremini mõistma, et need inimesed, kes su ümber on, määravad suures osas selle, kui õnnelik sa tööl oled, kui edukas sa oled ja kui palju sa edasi saad areneda.

Ära jää ummikusse, ole paindlik ja avatud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles