Seitse ränka viga, mis ei lase uuel sõprusel õitsele puhkeda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõige raskem osa sõpruse loomisel polegi mitte uute inimestega tutvumine, vaid tutvusest hea sõpruse kujundamine. Mis on see tutvusest sõpruse moodustamise maagiline koostisosa ja kuidas teha nii, et trennikaaslasega sõbrustamine ei tunduks ahistamisena?

Mõni tutvus ei arenegi kunagi sõpruseks, kuigi sa näed selle nimel palju vaeva. Iga natukese aja tagant esineb mingeid raskusi, sest sa käitud valesti, seda ise märkamata, kirjutab Huff Post.

Need eksimused võida kergesti sõprusevõimaluse nullida ja jätta sind edasi kõigest tuttavaks, kellega võib ajaviiteks natuke lobiseda.

  • Sa ei küsi küsimusi ja ei jälgi, mis teine räägib

Tühjast-tähjast rääkida on lihtne. Kui näed kedagi sageli ja oled harjunud temaga vaid pinnapealselt suhtlema, siis on teil enamasti teemaks näiteks ilm ja tõsisemate teemadeni te ei jõuagi. Kui tahad selle inimesega sõbraks saada, tuleb sul välja näidata siirast huvi tema elu vastu. Küsi tema elu kohta (mitte liiga isiklikke asju) ja pane ka hoolsalt tähele, mis ta vastab. Kui sa ei anna teisele vestluse käigus võimalustki enda väljendamiseks, on sisuliselt tegu monoloogiga. Küsi küsimusi, näita välja huvi ja jätka sellest juhinduvalt juttu ka järgmine kord, kui teda näed. Vaid siis saad luua põhja tõelise sõpruse tekkimiseks.

  • Reedad usaldust

Uus tuttav on usaldanud sulle mingi mahlaka detaili enda kohta ja sa ei suuda kiusatusele vastu panna ning lobised selle kellelegi välja. Võib ka olla, et sulle ei tundunud öeldu nii tundlik ja sa ei saanud aru, et peaksid selle enda teada jätma. Igal juhul tekitab selline käitumine kohe mõrasid sõpruse vundamenti, sest selleks, et sõber su kõrval püsiks, peab ta saama sind jäägitult usaldada. Siin polegi väga oluline see, kas ta saab teada, et saladuse välja rääkisid, sest oluline on sinu suhtumine ja meeleseisund.

  • Lased ühel veal end halvata

No tegid sobimatu nalja või ei võtnud tema telefonikõnet vastu. Mis seal ikka. Kui sõprus on alles puhkemas, võib mõnikord tunduda, et üks viga saab kohe saatuslikuks. Tegelikult on apsust olulisem see, kuidas sa sellega toime tuled. Enamasti piisab olukorra taastamiseks põhjalikust ja ausast vabandusest ning pingutusest mitte enam sama viga teha. Teisest küljest võib palju hullem olla see, kui tühist viga liiga paaniliselt häbened.

  • Käid peale või ei suuda otsustada

Oled ehk lõpuks jõudnud faasi, kus võiksid minna pärast trenni kellegagi smuutit jooma, töökaaslasega napsu võtma või perega uue naabri juurde grillima. Sellist olukorda on võimalik ära rikkuda kaht moodi. Näiteks oled liiga jäik ja pirtsakas – ei kõlba sulle teatud kohad ja toidud, sa saad olla ainult 15 minutit jne. Sõprus saab alguse siis, kui mõlemad pooled teevad endast kõik, et see protsess oleks võimalikult loomulik ja lihtne. Jäikade reeglite paika panemine tekitab teises küsimust, kas sa oled seda väärt. Teiselt poolt, kui sa ei suuda mitte kuidagi otsustada, kuhu sööma minna või mis kell kokku saada ja ütled 17 korda järjest: «Teeme nii, nagu sina tahad», siis võib talle tunduda samamoodi, et sinuga sõbrustamine on liigne pingutus. Üksi kõige otsustamine on kurnav.

  • Pingutad mulje jätmisega üle

See soov on arusaadav – sõbrustamine on natuke nagu kohtingutel käimine ja tekib vastupandamatu soov end veidi paremana näidata. Tegelikult näitab just tobe uhkustamine, kui ebakindel sa sisimas oled. Jäta meelde, et ka uuringud on näidanud, et inimestele meeldivad rohkem need, kes pole suured eneseimetlejad. Eneseupitajad tunduvad ebaausad. Pealegi, miks sa peaksid tahtma temaga võistelda? Nii saad endale sõbra asemel vaenlase.

  • Klatšid liiga palju

Mõnikord võib olla teistest rääkimine hea moodus inimeste sidumiseks, sest aitab tuvastada ühiseid väärtusi ja huvisid. Lisaks ei pea see jutt olema ju alati pahatahtlik. Kuid olgem ausad, enamasti on tagarääkimine õel. Kui räägid teistest selleks, et neid halvas valguses näidata (nii kaudselt kui otse), siis hakkab su uus sõber mõtlema, mida sa küll tema selja taga räägid? Ehk on parem sinust eemale hoida, kui sa selline klatšija oled…

  • Ei saa vihjetele pihta

Kõige paremad sõbrad on need, kes on kaastundlikud ja oskavad sõbra vajadusi märgata. Sa pead aru saama, kui ta üritab mõista anda, et sel nädalal pole kõige parem kokku saada või kui mõni teema on praegu tema jaoks liiga tundlik. Võib-olla teda ei huvitagi mõned teemad, mis sind jällegi põlema panevad. Kuula hoolikalt ja pane tähele, kuidas ta reageerib. Vaat talle silma, märka kehakeelt ning reageeri sellele vastavalt. Mõnikord oleme uue sõbraga kohtudes keskendunud tähelepanelikult vaid sellele, mida ise ütleme, et ei pane tähelegi, kuivõrd olulisem on see, mis tema ütleb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles