Parimad toidud ärevuse maandamiseks

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummel.
Kummel. Foto: Küllike Rooväli

Ärevushäiret ravitakse enmasti ravimite ja psühhoteraapiaga, kuid see ei tähenda, et elustiili muutus ei võiks paranemisele kaasa aidata. Korralik toitumine ja mõõdukas treening pole küll imevahendid, kuid need on kõige lihtsamad moodused, kuidas meeleolu parandada.

Sarnaselt toitudele, mis vähendavad stressi, on olemas ka sööke, mille söömine leevendab ärevustunnet, kirjutab Huffington Post. Siit leiad neist mõned, mille kohta on kõige rohkem andmeid.


Rasvane kala

Ohio ülikoolis tehti katse, milles anti üliõpilastele oomega-3-rasvhappeid sisaldavaid toidulisandeid ja platseebotablette. Võrreldes viimastega vähendasid toidulisandid 20 protsendi ulatuses kastealuste ärevustunnet. Et seda mõju tunda, pole aga vaja toidulisandeid süüa, sest pareminigi omastab organism oomega-3-rasvhappeid ravsasest kalast.


Kummelitee

Kummelit on juba aastasadu kasutatud selle looduslike raviomaduste pärast. 2009. aastal leidsid teadlased, et ärevushäire korral aitab kummeliekstrakt mõõdukalt ärevust leevendada.


Munad

Aju vajab normaalseks toimimiseks piisavalt B-vitamiine. Kui neistt jääb puudu, võib inimene ärrutuda, sattuda segadusse ja muutuda ka ärevamaks, on vahendanud Psychology Today. Pane tähele, et sööksid piisavalt toitusid, kust saab vajalikke B-vitamiine. Näiteks tasub peale munade süüa ka veise- ja sealiha ning tsitruselisi.


Probiootikumid

Üha enam uuringuid on näidanud, et ajutööd mõjutavad ka soolestiku bakterid. Probiootikumid hoolitsevad selle eest, et magu hästi töötaks. 2011. aastal leidsid aga Iiri teadlased, et kui nad toitsid hiiri teatud probiootikume sisaldava jogurtiga, vähenes hiirtel ärevust, stressi ja depressiooni näitav käitumine. Uuringu autor nimetas tulemusi julgustavaks, kuid nentis, et oluline on probiootikumide mõju ärevusele põhjalikumalt uurida.


Roheline tee

Roheline tee sisaldab aminohapet nimega L-teaniin, mis mõjub inimesele rahustavalt. Ühes katses anti tudengitele enne eksamit 200 mg L-teaniini ja leiti, et see aitas eksamieelsele ärevusele kalduvatel üliõpilastel rahulikuna püsida. Selleks aga, et sama mõju saada, peaks ära jooma umbes 20 tassitäit rohelist teed ja see pole juba kaugeltki tervislik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles