Vanus, mil naise viljakus päriselt hääbuma hakkab

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USAs on taas palju juttu sellest, kui oluline on vanuse roll naisel viljakusel. Hiljuti tuli Ameerika sünnitusarstide ja ämmaemandate kool välja teatega, et naise võime lapsi saada hakkab tasahaaval (aga oluliselt) vähenema alates 32. eluaastast ja järsemalt juba 37. eluaastast.

Arstide sõnul ei soovi nad naisi hirmutada, vaid tuletavad meelde, et vanus on üks peamisi viljakusprobleemide põhjuseid. Doktor Samantha Butts ütles Huffington Postile, et ükski arst ei saa naisele ette kirjutada, et ta peab mingiks vanuseks rasedaks jääma. «Aga ma arvan samas, et meil on kohustus kõiki sellest teavitada, et meie patsiendid teaksid, millised võimalused neil on,» lisas ta.

Juunis avaldas The Atlantic artikli, milles seati «beebipaanikat» tekitavad viljakusuuringud kahtluse alla ning see tekitas suure segaduse. Butts peab oluliseks rõhutada, et naise viljakus vanusega siiski kahaneb, mis sest et paljud naised otsustavad siiski 30ndates lapsi saada.

Uued ja täpsemad andmed põhinevad uuringutel, milles keskenduti elanikkonna loomulikule viljakusele ja ka viljakuskliinikute andmetele. «Ma ütleks, et need põhinevad väga kindlatel tõenditel,» toonitas Butts.

Vanusega muutuvad naise munarakkude kvaliteet ja kvantiteet. See pole tingitud ainult hormonaalsetest muutustest, sest vananedes tõuseb ka mitmete haiguste risk, mis võib viljakust kahandada. Kui naine soovib rasestuda, peaks ta külastama oma perearsti ja kontrollima oma üldist tervist. Kindlasti peab ta loobuma suitsetamisest, mis võib viljakust kahjustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles