Miks sa kogu aeg näljane oled?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lõuna on juba möödas, aga õhtusöögini on veel aega. Aga ainus asi, millele sa hetkel suudad mõelda, on see, mida õhtuks võiks süüa. Miks see nii on? Miks sa pidevalt näljane oled?

Tuleb välja, et meie ajul ja kehal on sageli kombeks jätta meile mulje, et on paras aega midagi põske pista. Huff Post vahendab kuus puhku, mil aju ja keha just seda teevad.

Sa ei maganud piisavalt

Kas oled kunagi tähele pannud, et neil päevadel, mil äratuskell liiga vara häält teeb, on sul suurem nälg? Seda seetõttu, et vähest ööund seostatakse suurema ghreliini-nimelise hormooni tasemega. Just see hormoon tekitab nälga.

Asja teeb veelgi hullemaks see, et unepuuduse tõttu on sul suurenenud isu süsivesikute järgi, sest keha otsib alternatiivseid mooduseid, kuidas energiat saada. Teadlaste sõnul on see oluline vihje, miks unepuuduses vaevlevatel inimestel on suurem risk ülekaalulisusele.

Sul algavad kohe «päevad»

Paljud naised teavad, et see vastab tõele, kuid seda on ka katsetega uuritud. Enne kuupuhastust suureneb progesterooni tootmine. See suurendab isu ja rahulolematust oma kehaga, hoolimata sellest, et sa oled sel perioodil niigi emotsionaalne.

Oleksid võinud toekama hommikusöögi süüa

Päeva kõige tähtsamat söögikorda on samas kõige lihtsam ka untsu keerata. Hommikusöögiks valede asjade söömine võib kogu päeva rütmi segi paisata. Uuringutega on kindlaks tehtud, et hommikusöök peaks kindlasti sisaldama proteiini, kiudaineid ja rasvasid, sest kõik need aitavad täiskõhutunnet hoida. Hommikusöök ei tohiks ka liiga väike olla, see peaks andma keskmiselt 300-400 kilokalorit.

Võtad teatud ravimeid

Erinevate haiguste raviks mõeldud ravimid võivad stimuleerida isu. Kui varemalt oli ühel ravimil kümnest taoline kõrvaltoime, siis viimase 20 aasta jooksul on sellise kõrvaltoimega üks ravim neljast. Osade ravimite puhul on nii, et kui lõpetad ravimi võtmise, taastub ka normaalne isu. Aga krooniliste haiguste puhul soovitavad eksperdid oma arstiga nõu pidada. Võimalik, et turul on mõni sarnane ravim, mis ei mõjuta isu.

Sul on tegelikult hoopis janu

Ka kerge vedelikupuudus võib tekitada väsimust ja siis hakkab keha ihkama kaloreid, et energiat saada. Sa võid enda arvates kogeda nälga, kuid tegelikult on see hoopis janu. Toitumiseksperdid soovitavad kõigepealt klaasi vett juua ja siis paar minutit oodata, mitte kohe isudele järgi anda. Selleks, et aru saada, kas tegemist on nälja või januga, kujuta ette, et sööd suure eine. Kui see ei tundu eriti ahvatlev, võta parem klaas vett.

Sul on igav

Paljud asjad, mida me elus teeme, on juhitud dopamiini poolt - keemiline sõnumiedastaja ajus, mis on seotud motivatsiooni, stimulatsiooni ja premeerimisega. Dopamiin tekitab meis hea tunde ka söömise puhul, seega kui midagi muud huvitavat ei toimu, otsib aju võimalusi, kuidas dopamiini turgutada ja toidu poole on kõige lihtsam pöörduda. Parem oleks aga head tuju mujalt otsida: haara huvitav raamat, kuula oma lemmikmuusikat, mediteeri või tee trenni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles