Raske olukord: mehe parim sõber on naine

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sa usaldad oma partnerit. Tõesti usaldad. Ometi teeb sind ärevaks see, et mehel on parim sõbranna. Nende suhe on küll platooniline, sel neiul on isegi omal kaasa olemas, kuid enda vastu ausaks jäädes tunned, et sulle see olukord ei meeldi.

Psühholoog Bethany Marshall annab portaalis YouBeauty nõu, mida sellises olukorras teha ja kuidas käituda, et mitte armukadedusega kallimat eemale peletada.

Analüüsi oma ärevustunnet. Esiteks küsi endalt, mida nende sõprus sulle tähendab. Kui saad pihta, mis täpsemalt sind ärevusse ajab, saad paika panna edasise tegevusplaani.

Mis sind häirib? Kas kahtlustad, et nad on teineteisest huvitatud? Kas nende sõprus täidab tühimikku, mis on teie suhtes?

Sinu mure võib olla põhjustatud ka millestki muust. «Minu isa pettis mu ema ja mul on alati olnud raskusi meeste usaldamisega,» räägib oma kogemustest 28-aastane Cathy. «Kui ma sain oma mehega tuttavaks, siis võttis päris kaua aega, enne kui ma suutsin leppida tema naissoost sõbraga. Kui ma õppisin teda paremini tundma, sain aru, et olin armukade oma isa pärast.»

Oluline ongi mõista, kas sind ärritab mingi konkreetne situatsioon (kas on väärt lõhkuda head sõprussuhet) või ei suuda sa mingil põhjusel oma kallimat usaldada.

Vaata asitõendid üle. Marshalli sõnul on romantilised suhted erilised, sest enamasti paar jagab kolme asja: seksi, aega ja raha. Kui partner hakkab äkitselt jagama ühte neist asjadest kellegi teisega, on see märk, et nende vahel on midagi enamat kui kõigest sõprus.

Näiteks, kui lähedased nad on? Kas mees veedab laupäeva õhtu pigem oma sõbrannaga kui võiks olla sinuga? Kas ta kulutab sõbranna peale raha? «Alati kui mu mees teatud naissõbraga õhtust sõi, siis maksis mees arveid,» meenutab Judy. «Meil oli ühine pangaarve, seega jäi mulle tunne, nagu ma osalt maksaksin nende käikude eest. Pealegi tundus see olevat selline kaitsev žest mehe poolt – midagi sellist, mida teeks mees oma kallimale. Ajapikku sain aru, et nende vahel ongi midagi ja meie suhe ei kestnud kaua.»

Lisaks tasub tähele panna, kas nende sõpruses on teatud salapära. Näiteks, kui avastad nädal aega hiljem, et nad olid koos mingil peol, siis võib olla, et mees üritas seda sinu eest varjata. Ohu märgiks on ka see, kui ta ei kutsu sind kunagi kaasa, kui oma sõbraga kohtub. Siis võib olla, et mees kardab, et märkad nendevahelist «keemiat», mida nad varjata ei suuda. Igal juhul on sel puhul oluline omavahel rääkida.

Vaata olukorda kõrvalt. Oluline on mõista, mis tüüpi mehega oled end sidunud. Kui tema sõpruskonnas ongi peamiselt naised ja ta tuleb perest, kus on naiste ülekaal, siis võib olla, et ta saab lihtsalt naistega paremini läbi.

«Minu kutt kasvas üles isa ja kahe õega,» sõnab Megan. «Tema parim sõber on naine ja kui me oleme kõik koos, siis on aru saada, kui platooniline nende suhe on. Mul võttis parasjagu aega, et seda mõista.»

Kui ta on aga oma loomult riskija ja põnevuseotsija, siis võib ta kasutada seda sõprust oma ego upitamiseks. See võib tähendada, et ta otsib suhtevälist tunnustust. Kui sa ei saa ise olukorda selgelt hinnata, aruta asja lähedase või mõne heatahtliku sõbraga. Eelistatult vali rääkimiseks keegi, kelle enda suhe on korras, sest ta annab sulle objektiivsema hinnangu.

Tegele probleemiga. See on olukord, mille lahendamiseks peate pead kokku panema. Esiteks ütle talle, et tema sõprus teise naisega teeb sind ärevaks ja selgita, miks sa nii tunned. Ole väga täpne. Ütle näiteks midagi sellist: «Kui sa lähed laupäeva õhtul Marjuga välja, siis tundub mulle, et sa tahad rohkem koos temaga olla kui minuga.» Seejärel anna talle mahti vastata.

Hea partner on valmis kuulama ja mõistab su muret, kuid ta ei pea täitma irratsionaalseid korraldusi. Kindlasti kuula ära ka tema arusaam olukorrast. Kui tema meelest on teie suhtes midagi valesti, siis las ta räägib vabalt, mida silmas peab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles