Viis huvitavat fakti õunte kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Õunad on meil vahest ühed populaarsemad puuviljad, sest igaühe vanavanemate aias on vähemalt üks õunapuu. Kuigi õunte hooajani on veel aega, tasuks teada paari huvitavat fakti nende kasulike puuviljade kohta.

Allergia õunte vastu on tegelikult allergia õietolmu vastu

Kui keegi mainib toiduallergiaid, tulevad esmajoones meelde piimatooted, koorikloomad või näiteks munad. Aga leebe õunaallergia on tegelikult vägagi levinud. Eksperdid on aga arvamusel, et õunte puhul tekitab allergiat hoopis kasepuu õietolm, mis võib õuna koorel olla, kirjutab Huff Post.

Õunad on tõeline dieettoit

Tänu õuntes olevale kõrgele vee ja kiudainete hulgale tunned pärast õuna söömist kauem täiskõhutunnet. Õunad annavad ka ühe lisaeelise: õunakoores olev ühend nimega ursoolhape aitab vähendada rasva, suurendab kalorite põlemist ja vähendab ülekaalulisuse riski.

Õunad on mitmekülgsed

Õun on maailmas kõige mitmekülgsem puuvili. Ainuüksi Ameerikas olevat kunagi olnud 16 000 erinevat õunasorti, tänapäeval on USAs erinevaid õunasorte hinnanguliselt 2400.

Õuna ümber südamiku süües läheb umbes kolmandik õunast raisku

Kui süüa õuna ringikujuliselt ehk siis närides pidevalt ümber õuna südamiku, läheb umbes 30 protsenti õuna viljalihast raisku. Vaata allpool olevat videot, kus on näidatud, kuidas tuleks õuna süüa, et viljaliha ei läheks raisku.

Õuntes on õhku

Internetiavarustes levivad kuuldused justkui õuntes oleks ligi 25 protsenti õhku, kuid uurimused on kinnitanud, et see arv on pigem 18 protsendi ligidal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles