Sünnipäev on tore päev!

Esme Kassak
, Kaubamaja ajakiri Hooaeg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Allar Allas/Hooaeg

Sõltumata sünnipäeva pidamise kohast on olulisim õige meeleolu loomine. Peomütsidest ja õhupallidest on aga veelgi tähtsam, et peategelasele endale valitud temaatika ja ka koht meeldiksid, olgu pidu kodus või jäätisekohvikus, printsessi- või piraaditeemaline!

KUS? Sünnipäeva pidamise koht sõltub paljuski sellest, kui palju külalisi on soov kutsuda ning kas nad sünnipäevalapse koju kõik ära mahuksid. Erinevad tralli- ja hüppamisetoad on väga vahvad, kuid tuleb arvestada sellega, et ühistegevusi on suhteliselt vähe, kuna atraktsioonid on nii põnevad – hea kui lapsed vahepeal morsile ja pidulikule tordi lahtilõikamisele saab meelitada.

Samas on kodust väljas väga mugav, hiljem on koristamise vaeva vähem. Igal juhul on mängutubade kõrval sünnipäeva pidamine kodus lausa eriline viis uue eluaasta tähistamiseks. «Nii vähesed peavad sünnipäeva kodus, et lapsed lausa naudivad,» arvab kahe tütre ema Merje, kes korraldas kodusel peol näiteks nii hoota kaugushüppe minivõistluse kui lubas lastel ka ühekordseid tätoveeringuid kasutada. Need osutusid väga poppideks!

Peomütsid ja sünnipäevalipud

KUIDAS? Peomeelolu loomiseks piisab vähesest, näiteks värvikatest peomütsidest, õhupallidest ja mõistagi tordist. Kui sünnipäeval saab teha midagi, mida tavaliselt ei tohi, siis juba see loeb palju, näiteks siseruumides mullitamine. Kõige paeluvamad asjad on tavaliselt need kõige lihtsamad. Uhkemad peomütsid saab osta, lihtsamad ise valmistada või valmis kujundatud mütsid printeriga välja lasta. Mütside meisterdamine võibki olla üheks tegevuseks sünnipäeval (vajalik: kummniit mütsi kinnitamiseks)!

Lausa traditsiooniks võib kujuneda värvikate sünnipäevalippude kasutamine, mille võib ise valmis õmmelda ja pidulikuks päevaks taas ja taas kapinurgast välja otsida. Üks sünnipäevalauludega plaat heaks muusikafooniks kulub ka marjaks.

Sünnipäevalaud

MIDA PAKKUDA? Üheks suurimaks mureks emadele on see, mida sünnipäevalauale panna. Tõtt-öelda ongi see peamiselt lapsevanemate ülespaisutatud mure, sest kui vähegi tegevust ja vahva seltskond, siis lastel pole õigupoolest mahtigi laua poole vaadata. Tortki kipub teinekord jääma kohustuslikuks kujunduselemendiks, mis pistetakse nahka pärast pidu.

Pigem võiksid laual olla kerged ja lihtsalt kaasa haaratavad suupisted beebiporganditest väikeste vinkudeni, kindlasti peavad väikesed mürgeldajad saama janu kustutada! Kuna väikeste laste sünnipäeval on aga vanemad enamasti kaasas, siis nende peale mõeldes võib ühe mõnusa tee- ja kohvilaua korraldada. See aeg on ilmselt möödas, mil sünnipäevale minnes öeldi, et kes siis enne peole minekut kõhu täis sööb. Mäletate ikka oma lapsepõlvest? Kartulisalatist (mida emad-isad kõrgelt hindavad) rohkem rõõmustab lapsi näiteks peo lõpus jagatud pulgakomm ja küllap ka vanemad silma selle koha pealt korra kinni pigistavad.

Ka ise võib näomaalinguid teha

MIDA TEHA? Laste sünnipäevadel on väga populaarseks muutunud erinevad külalised-tegelased. Vahel ongi näomaalija või lemmiktegelase tellimine lapsele selleks suureks elamuskingituseks, mille jaoks ümbrikuga kingike palutakse tuua. Samas tasub ise ka julgus kokku võtta ning omal käel näomaale katsetada – peamised juhendid on komplektidega kaasas, lisa leiab internetist. Kõik ei peagi sada protsenti õnnestuma, lusti jätkub aga kindlasti kõigile. Snazaroo näomaalingukomplekte võib julgelt kasutada ka tundlikuma naha puhul, kartmata ootamatuid reaktsioone. Näomaalingute alternatiiviks sobivad ise kaunistatavad maskid.

Hästi haarab lapsi ka mõni vahva tegelus, olgu see siis suur aaretejaht, millegi meisterdamine või miks mitte lauamänguturniir. Lahe meisterdamine pälvib ka lapsevanemate tähelepanu, andes ka neile tegevust. Näiteks sai ühel viie aasta tähistamisel lastud ise kaunistada T-särke ja nii lahkusid poisid mitte ainult ämblikmeeste nägudega, vaid ka samal teemal särgiga, mida ei tahetud magama minneski seljast võtta (vajalik: T-särgid, tekstiilivärvid).

Pisemaid põnne võib hästi lõbustada improviseeritud muusika- ja kunstitegelus, suuremaid saab aga panna ise valmis joonistatud salajase kaardiga otsima aaret, milleks suur kommikott või muu põnev üllatus kõigile.

Kingipaanika!

KINGITUS. Seega kingitusi võib teha ka külalistele, ent mida ometi peo peategelasele kingiks viia? See on ju kõige tähtsam! Vahel on laste sünnipäevi järjest nagu lillenupse tärkamas kevadise päikese käes. Siinkohal on hea teada, et teatud vanusest on lastel juba üsna selged soovid. Kui need on teada, siis saab lapsevanem näiteks Kaubamaja Lastemaailma jätta oma kinginimekirja, et külalistele elu lihtsamaks teha. Kallimate kingituste puhul saab raha koguda ja et «osamakse» üleandmisel viks ja viisakas jääks, siis saab selle kinkida Kaubamaja piiramatu kehtivusajaga kinkekaardina lustakate Lastemaailma kaante vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles