Küsimused, mida naised sageli günekoloogidelt küsivad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Portaal Yahoo! Shine vahendab küsimusi, mida günekoloogid patsientidelt pidevalt kuulevad.

Kas arst saab aru, millal patsient viimati seksis?

Meditsiini abiprofessor Lauren Streicher ütleb, et kui see on viimane asi, mida patsient enne arstile tulekut tegi, siis on see võimalik. Streicher lisab, et tegelikult säilivad «tõestusmaterjalid» naise sees kuni 12 tundi. See võib arsti jaoks kohati ka raskusi tekitada, sest tupeeritis, spermavedelik, libestid ja kreemid muudavad tupekeskkonda ning arstil võib seetõttu olla keeruline erinevate testide tulemusi adekvaatselt tõlgendada.

Kui naine tunneb piinlikkust seetõttu, et pole pikka aega seksinud, siis tegelikult pole muretsemiseks põhjust – Streicheri sõnul saab arst seda teada vaid siis, kui patsient seda ise ütleb.

Kas enne läbivaatust on võimalik olla liiga puhas?

Jah, on küll. Seebitamine, hõõrumine või isegi liiga hoogsalt pühkimine võib eemaldada või muuta emakakaela rakke, mida võib arstil vaja olla erinevate testide jaoks. Ja kui patsiendil on mure ebatavalise lõhna või eritise pärast, siis võib liigne sümptomite varjamine muuta arsti jaoks keeruliseks õige diagnoosi määramise.

Steicheri sõnul ei kritiseeri ükski günekoloog patsienti misiganes kaebuste puhul, pealegi on väga tõenäoline, et arst on eelnevalt selle probleemi (või veelgi hullemaga) kokku puutunud.

Kas naine võib olla seksi vastu allergiline?

Vaginaalne sügelus või paistetus pärast seksi võib tekkida kondoomide materjali, libestite või spermavedeliku tõttu. Kuid günekoloog Lissa Rankini sõnul on väike hulk naisi allergilised spermas leiduvate valkude vastu. Enne, kui otsustad loobuda kondoomi kasutamisest või seksist üldiselt, konsulteeri mõne allergoloogiga, et välja selgitada, mis neid sümptomeid täpselt tekitada võib.

Kas suurte rindadega naistel võib kergemini tekkida rinnavähk?

Ei, kuid suuremate rindade puhul võib olla keerulisem märgata, kui rinna sees on ebatavaline tükk või kasvaja. Streicher soovitab kõigil naistel – hoolimata rinnapartii suurusest – oma rindu aeg-ajalt kontrollida ja uurida rinnavähi esinemist suguvõsas.

Kas korraga võib kasutada kahte tampooni?

Jah, kui kasutad neid kõrvuti. Kui oled juba ühe tampooni sisestanud ning soovid sisestada teise, siis eksisteerib oht lükata esimene tampoon liiga sügavale ning hiljem on seda raske kätte saada.

Kas on võimalik, et mõni ese kaob tupe sisse ära?

Mõlemad arstid kinnitavad, et naised on sageli mures mõne eseme tõttu, mis on tuppe lükatud, kuid pole sealt enam väljunud. Hea uudis on see, et tupp on kinnine paun, seega kondoomid, tampoonid või muud asjad, mis sinna on «kadunud», ei saa kehas n-ö rändama minna või päriselt ära kaduda. Kui sa seda eset ei tunne, siis tõenäoliselt on see emakakaela küljel ja arst saab selle eemaldada. Sageli ei tunne patsient neid esemeid seetõttu, et ese on juba kehast väljutatud. Kui kahtled, võta ühendust oma arstiga.

Kui suured on normaalse suurusega häbememokad?

Günekoloogid vihkavad seda levinud küsimust – tupp on nagu lumehelves, pole olemas kaht ühesugust – ning kinnitavad pidevalt patsientidele, et häbememokkade suurus ei loe, kui need pole just nii suured, et tekitavad seksides, sportides või teiste tegevuste puhul ebamugavustunnet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles