Aeg olla koos ja aeg olla eraldi – kuidas suhtes tasakaal leida?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga suhe seisneb selles, et leida tasakaal koos veedetud aja ja üksiolemise vahel. Meile on antud palju aega ja inimeste üheks ülesandeks elus ongi leida vastus sellele, kuidas veeta aega erinevates suhetes – sõpradega, perega ja partneritega.

Inimesed kogevad sõprussuhteid ja armusuhteid erinevalt – mõned eelistavad kõike koos teha, mõned aga vajavad aega iseendale ja veedavad seetõttu palju aega lahus olles. Ka eraldi olles on võimalik tegelikult koos olla, kirjutab psühholoogiaportaal Psychology Today.

Koos olemine on imeline, eriti suhte alguses, sest see annab võimaluse üksteist tundma õppida ning teise inimese lähedust tunda, kuid igal inimesel säilib ka vajadus isikliku ruumi järgi, mõnel rohkem, mõnel vähem. Mõni näeb üksiolekut lausa kui kingitust, mille jooksul saab esikohale seada lemmiktegevused: maalimise, tantsimise, jalutamise, koristamise vms.

Suhtes olles tuleks leida tasakaal koos- ja üksiolemise vahel, sest kui üks partner eelistab üksindust ja teine vajab lähedust, siis ei toimi omavaheline dünaamika mitte mingi valemiga. Millised põhjused võivad suhtes aega jaotades probleeme tekitada? Kui inimene pole teadlik, kuidas ta täpselt tahaks oma aega veeta – kas üksi, kahekesi või kaht varianti omavahel segades –, siis võib juhtuda, et ta läheb lihtsalt vooluga kaasa ning kohandub partneri eelistustega. Selle tulemuseks on frustratsioon.

Samuti võib probleeme tekitada see, kui inimene teab, mida ta tahab, kuid ei väljenda seda partnerile selgelt. Sellisel juhul ei tea partner su soove ning vaikimisi olete kogu aeg koos. Kui sa ei suuda öelda, mida sa tahad, siis suure tõenäosusega tunned peagi rahulolematust.

Hea uudis on see, et suhtes võivad ajajaotusel ka väga head tulemused olla. Kui sa tead oma eelistusi, siis oskad sa selgitada oma tundeid partneri vastu. Meile kõigile käivad teised inimesed aeg-ajalt närvidele, aga kui sa oled võimeline mõistma, et asi pole inimeses, vaid selles, et vajad üksiolemiseks veidi aega, siis see on positiivne märk.

Teine hea asi on see, et partnerile oma soovide ütlemisega muutute mõlemad õnnelikumaks ja rahulolevamaks. Võti peitub lihtsas avalduses, mis võiks kõlada järgmiselt: «Mulle meeldib sinuga koos olla, aga mõnikord pean ma ka üksi olema. Võib-olla saan ma teha seda siis, kui sina midagi muud teed.» Sel viisil väljendad oma vajadusi ja ühtlasi pakud välja lahenduse. Kui sulle tundub, et sa oled seda juba öelnud, kuid partner justkui ignoreeriks sind, siis meenuta, kuidas sa oma soove täpselt väljendasid. «Mul oleks vaja lugeda», «ma pean töötama» või «ma ei saa täna välja tulla» ei väljenda selgelt su soove ega paku ka lahendusi.

Pea meeles, et kõigil inimestel on omad eelistused, mis võivad aja jooksul muutuda. Mõnikord tahame vähem, mõnikord rohkem. Uue inimesega koos olemine vajab ka harjumisaega.

Kui soovid õnnelikumat ja rahuldavamat suhet teise inimesega, tasuks kaaluda järgmisi küsimusi: mida soovid partneriga koos teha ja milliseid tegevusi tahad teha üksinda? Kuidas anda teisele inimesele teada, mida sa vajad/tahad?

Oleks ju äärmiselt kurb, kui leiad inimese, kellega tõeliselt naudid koosolemist, kuid kaotad ta seetõttu, et polnud võimeline ütlema, mida sa tahad. Seega, küsi endalt, kuidas luua üksiolekuks aega nii, et kui soovid partneriga koos olla, siis on sul ka see võimalus olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles