Mobiilinäppimine on nakkav

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Julia Finkel ja Daniel Kruger jälgisid nelja kuu jooksul üliõpilaste käitumist õppehoonete sööklates ja kohvikutes.

Uurijad vaatlesid lauas istuvaid tudengeid ning registreerisid mobiiltelefoni kasutamist 10-sekundiliste ajavahemike kaupa, kirjutab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator. Laudkonnad püsisid koos 3-20 minutit ja lauas istujate vanus oli kuni 25 aastat.

Keskmiselt kasutasid tudengid mobiiltelefoni 24 protsendil ajast. Kui kaaslane oli viimase kümne sekundi jooksul telefonist e-kirju vaadanud või sõnumeid saatnud, võtsid inimesed oma telefoni kotist või taskust välja 39,5 protsendil juhtudest. Mõju oli eriti suur ainult naistest koosnevates laudkondades.

Krugeri selgitusel on selline käitumismuster seotud tõrjutuse tundega. Kui kaaslane hakkab helistama, saadab sõnumit või suhtleb Facebookis, tunneme end üksikuna ja soovime samuti võtta kontakti kellegi laudkonnavälise inimesega.

Kruger rõhutas, et vanemate inimeste puhul ei pruugi see nähtus olla nii laialt levinud, sest nende mobiilikasutamise harjumused on teistsugused kui noortel.

Uurimus ilmus ajakirjas Human Ethology Bulletin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles