Päevatoimetaja:
Heidi Ruul
Saada vihje

Söö seda toitu hommikuks, et vähendada Alzheimeri tõve riski

Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Kui sa armastad mune süüa, siis on meil sulle häid uudiseid. Uued uuringud näitavad, et munade söömine aitab vähendada Alzheimeri tõve riski. Nimelt leiti uuringus, et kui süüa üle ühe muna nädalas, oli see seotud 47 protsendi väiksema dementsuse riskiga. Mis teeb munadest nii võimsa liitlase ajule?

Selgub, et munades on rikkalikult olulisi toitaineid, nagu koliin, oomega-3-rasvhapped ja luteiin – kõik need toetavad aju ja mälu.

Alzheimeri tõbi on vanemaealiste seas üks levinumaid kognitiivsete võimete languse põhjuseid. See tähendab mälukaotust, muutusi käitumises ja kehvemat toimetulekut igapäevaste toimetustega. Vananeva elanikkonna kasvades muutub teadlik toitumine, mis aitab vähendada Alzheimeri tõve riski, üha olulisemaks.

Kuidas munad aju toetavad?

Koliin – toetab kognitiivset funktsiooni, aidates kaasa neurotransmitterite tootmisele.

Oomega-3-rasvhapped – vähendavad põletikku ja toetavad närvisüsteemi tervist.

Luteiin – kaitseb oksüdatiivsete kahjustuste eest, mis on seotud kognitiivse langusega.

Tegelikult omistati uuringus 39 protsenti aju kaitsvast mõjust koliinile – olulisele toitainele, mis aitab säilitada kognitiivset funktsiooni, toetades neurotransmitter atsetüülkoliini tootmist.

Erinevalt paljudest ajusõbralikest toitudest on munad küllaltki taskukohased, kergesti kättesaadavad ja maitsvad, mistõttu on need praktiline lisand paljudele toitudele.

Kuidas lisada oma menüüsse rohkem aju toetavaid toite?

Lisaks munadele tasub aju heaks süüa ka järgmisi toiduaineid:

Rohelised lehtköögiviljad – rikkad luteiini poolest.

Rasvane kala – suurepärane oomega-3-rasvhapete allikas.

Pähklid ja seemned – sisaldavad tervislikke rasvu ja antioksüdante.

Toitumisel on aju tervises tähtis osa – seega tee nutikaid valikuid kohe!

Allikas: MindBodyGreen

Tagasi üles