:format(webp)/nginx/o/2025/01/08/16584446t1h409d.jpg)
Mis on ühist küpsistel, kookidel, kommidel, makaronidel, saial, puuviljadel ja köögiviljadel? Süsivesikud! Kuigi need kuuluvad samasse kategooriasse, pole kõik süsivesikud sugugi võrdsed.
Halvad süsivesikud on näiteks küpsistes, kookides, kommides ja magusates jookides. Need seeduvad kiiresti, põhjustades veresuhkru järske kõikumisi. Head süsivesikud, nagu puuviljad, köögiviljad, täisteratooted, pähklid ja seemned, lagundatakse aeglasemalt, mistõttu pakuvad need püsivamat energiat.
Kui tarbid liialt süsivesikuid, mõjutab see nii sinu kehakaalu, veresuhkrut kui ka enesetunnet. Allpool on kirjas, kui palju süsivesikuid peaks päevas sööma ja millised märgid viitavad ületarbimisele.