Päevatoimetaja:
Heidi Ruul
Saada vihje

Kas su söögiisu juhib sind? Nende nippide abil saad seda taltsutada

Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Kas poleks mitte lihtne, kui tükike šokolaadi või mõnusalt krõmpsuvad kartulikrõpsud lahendaksid ära kõik mured meie elus? Loomulikult mõistame me, et tegelikult ükski söök meie probleemidele lahendust ei too. Miks aga tekib meil siis sageli just kõige stressirohkematel hetkedel isu millegi magusa või rasvase järele?

Health Clinicu toitumisterapeudi Maarja Lemberi sõnul pole isu kindla toidu järele alati juhuslik, vaid see võib olla seotud nii keha füsioloogiliste vajaduste kui ka psühholoogiliste teguritega.

«Tavaliselt ihkame me just magusaid või rasvaseid toite, sest need aktiveerivad aju tasusüsteemi, sh dopamiini vabanemise, mis tekitab mõnutunde. Tervisliku toidu järele tekib isu harvemini, sest need põhjustavad dopamiini vabanemist väiksemas ulatuses, mistõttu ei paku nende söömine alati samasugust rahuldust,» kirjeldab Lember, kelle sõnul on isud sageli psühholoogilise ja harjumusliku olemusega.

Tagasi üles