Miks esineb naistel rohkem põlvetraumasid?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oregoni ülikooli teadlased uurisid, kas naiste kergemini tekkivad põlvevigastused on seotud vaid meestest erineva lihaste ja luustiku süsteemiga ja leidsid, et seda mõjutab ka erinevalt toimuv närviülekanne.

Meeste puhul sarnaneb protsess, kuidas lihaste jõudu kontrollivaid närviimpulsse edastatakse, sprinteritele, kelle lihasjõud vallandub järsult, kuid naiste puhul sarnaneb see kestvussportlaste ja pikamaajooksjatega, vahendab teadus.err.ee.

Naissportlaste seas on küllalt levinud eesmise ristatisideme rebendid, mis võivad olla väga kurnavad ja viia isegi paranemise korral hilisemas elus osteoartriidini.

Uuringust selgus, et suurem osa seljaaju motoorsest kontrollist ja lihaste kiirest aktiveerimisest toimub meestel ja naistel ühtmoodi, kuid niinimetatud korduv inhibitsioon, mis on sobivat lihastvastust valida aitav seljaaju protsess, töötab meestel paremini.

Naiste põlvedes leiavad aset liikumised, mis teevad nad vigastustele vastuvõtlikumaks ja kuigi närvisüsteemi erinevuste põhjus ei ole veel täpselt kindel, võivad need teadlaste sõnul olla põhjustatud nii bioloogilistest erinevustest kui ka kultuuriliselt tekkinud harjutustest ja treeningskeemidest, mis meestel ja naistel on erinevad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles